För en harmonisk relation mellan hund & människa

FILOSOFI

Min filosofi baseras på att vi som människor innehar nyckeln till ett framgångsrikt hundägande. Nyckelorden stavas energi och kroppsspråk, och egentligen är det inte svårare än så. Det vanligaste misstaget som jag upplever att folk gör är att utgå ifrån människan när det är en hund det handlar om. Hemligheten är att hålla det enkelt och naturligt.

Egentligen handlar det om att lära känna sig själv. Som människor är vi experter på att förtränga, förvränga, och framför allt att älta saker och ting. Vi glömmer lätt att leva i nuet och ta vara på det som erbjuds just NU, och ältar istället det som har varit eller oroar oss för det som komma skall. Där har vi mycket att lära av våra hundar. De lever nämligen i nuet och klänger sig inte fast vid vare sig framtiden eller det förflutna. Detta innebär inte att de glömmer, men om vi låter dem är de kvicka att resa sig och gå vidare efter obehagliga upplevelser. Hundar är alltid ute efter att vara i balans och just därför kan förändringar ske fortare än man tror när man väl har bestämt sig. Svårigheten kan ligga i att komma till insikten om ens egen insats i situationen man befinner sig i, eller så kan det vara själva genomförandet av de nya rutinerna som är mest besvärligt. Det är inte alltid så lätt för en människa att ”ställa om”, så därför tar det ibland tid och innebär mycket arbete. Då kan jag vara till hjälp. Jag observerar saker som man som hundägare många gånger inte alls är medveten om. Det kan handla om din energi och inställning, men också tekniska saker som hur du håller kopplet och i vilka ögonblick du reagerar.

Folk som kommer i kontakt med mig berättar historier om att de har sökt hjälp vid ett flertal tillfällen förut, och gång på gång fått sin hund bedömd som ett hopplöst fall. Detta bekymrar mig, men det ger mig också en bekräftelse på att Dogs of Pegasus verkligen behövs. Min erfarenhet är att det som begränsar en hund faktiskt är ägaren, och i så fall finns det hopp för oss alla.

Ett annat misstag som många gör är att de vägrar att se sina älskade hundar som just hundar. Istället tvingar man på dem en mänsklig roll, och hur mycket det än tillfredsställer våra egna behov så kan det vara direkt skadligt för hunden. Som hundälskare är det bästa vi kan göra att hedra hunden för det den är. Då kommer den till sin rätt fullt ut och det är först då den får chans att bli balanserad och kan leva ett harmoniskt liv.

Vad hundar behöver och själva använder sig av är ett starkt ledarskap. Tyvärr har det ordet fått en negativ klang i vissa sammanhang, men istället för att söka efter ett nytt ord skulle jag vilja ta tillbaka det från dess ondgörare. Faktum är att även vi människor trivs och frodas av ett starkt och tryggt ledarskap. Överallt omkring oss finns det att skåda: Vi har lagar och regler, chefer och överordnade, auktoriteter och föräldrar. Vad vore vår civilisation utan detta ledarskap? Inte så civiliserat. Det är bara positivt att veta vad som förväntas av en, och visst kan det vara lugnande att känna till att någon annan håller i trådarna så att man själv bara kan slappna av. Det är så våra hundar upplever sant ledarskap. De trivs med att veta var skåpet ska stå, vad vi vill och kräver, så att de får möjlighet att följa och känna trygghet.

Somliga tror att ledarskap handlar om att nedvärdera, förtrycka eller vara aggressiv emot andra individer. Det kunde inte vara mer fel. En sann ledare är lugn, trygg och stabil. Den är bestämd, rakt på sak och rättvis. Det är ett krävande jobb som sträcker sig över dygnets alla 24 timmar, och passar därför endast en liten del av hundpopulationen. Få individer föds naturligt dominanta. Oftast har vi bara vänt på rollerna och det är då det blir fel eftersom hunden inte var lämpad för ledarrollen ifrån början. När det gäller naturligt dominanta hundar (för visst finns de) får man som ägare och flockledare anstränga sig mer. Trots att de i naturen förmodligen hade varit utmärkta flockledare lever de i ”vår” värld nu, och det innebär ju inte att de förstår sig på den. För deras och din egen säkerhet bör du därför se till att du kan kontrollera din hund, och att den är att lita på i alla sammanhang.

Min filosofi är egentligen naturens egna (med viss modifikation för att passa våra behov) och hur kan naturen ha fel? Alla innefattas av dessa principer, oavsett ras, ålder eller storlek på hund, man och kvinna, gammal som ung. Alla är välkomna och alla kan få resultat, det är helt upp till en själv. Det bästa är nog ändå att inte bara hunden har nytta av det. Även som människa mår man bättre av att ha koll på, och framför allt kontroll över, sina tankar och känslor.

För er som har testat ”allt” utan framgång, för er som tycker att detta verkar logiskt, och för er med öppet sinne och viljan att förändras, tveka inte att kontakta mig och ge det ett försök.

Mot balans!

1426315_943624795725261_5219707605937484053_n

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: