Filosofi

Min filosofi baseras på att vi som människor innehar nyckeln till ett framgångsrikt hundägande. Nyckelorden stavas energi och kroppsspråk, och egentligen är det inte svårare än så. Det vanligaste misstaget som jag upplever att folk gör är att utgå ifrån människan när det är en hund det handlar om. Hemligheten är att hålla det enkelt och naturligt.

Egentligen handlar det om att lära känna sig själv. Som människor är vi experter på att förtränga, förvränga, och framför allt att älta saker och ting. Vi glömmer lätt att leva i nuet och ta vara på det som erbjuds just NU, och ältar istället det som har varit eller oroar oss för det som komma skall. Där har vi mycket att lära av våra hundar. De lever nämligen i nuet och klänger sig inte fast vid vare sig framtiden eller det förflutna. Detta innebär inte att de glömmer, men om vi låter dem är de kvicka att resa sig och gå vidare efter obehagliga upplevelser. Hundar är alltid ute efter att vara i balans och just därför kan förändringar ske fortare än man tror när man väl har bestämt sig. Svårigheten kan ligga i att komma till insikten om ens egen insats i situationen man befinner sig i, eller så kan det vara själva genomförandet av de nya rutinerna som är mest besvärligt. Det är inte alltid så lätt för en människa att ”ställa om”, så därför tar det ibland tid och innebär mycket arbete. Då kan jag vara till hjälp. Jag observerar saker som man som hundägare många gånger inte alls är medveten om. Det kan handla om din energi och inställning, men också tekniska saker som hur du håller kopplet och i vilka ögonblick du reagerar.

Folk som kommer i kontakt med mig berättar historier om att de har sökt hjälp vid ett flertal tillfällen förut, och gång på gång fått sin hund bedömd som ett hopplöst fall. Detta bekymrar mig, men det ger mig också en bekräftelse på att Dogs of Pegasus verkligen behövs. Min erfarenhet är att det som begränsar en hund faktiskt är ägaren, och i så fall finns det hopp för oss alla.

Ett annat misstag som många gör är att de vägrar att se sina älskade hundar som just hundar. Istället tvingar man på dem en mänsklig roll, och hur mycket det än tillfredsställer våra egna behov så kan det vara direkt skadligt för hunden. Som hundälskare är det bästa vi kan göra att hedra hunden för det den är. Då kommer den till sin rätt fullt ut och det är först då den får chans att bli balanserad och kan leva ett harmoniskt liv.

Vad hundar behöver och själva använder sig av är ett starkt ledarskap. Tyvärr har det ordet fått en negativ klang i vissa sammanhang, men istället för att söka efter ett nytt ord skulle jag vilja ta tillbaka det från dess ondgörare. Faktum är att även vi människor trivs och frodas av ett starkt och tryggt ledarskap. Överallt omkring oss finns det att skåda: Vi har lagar och regler, chefer och överordnade, auktoriteter och föräldrar. Vad vore vår civilisation utan detta ledarskap? Inte så civiliserat. Det är bara positivt att veta vad som förväntas av en, och visst kan det vara lugnande att känna till att någon annan håller i trådarna så att man själv bara kan slappna av. Det är så våra hundar upplever sant ledarskap. De trivs med att veta var skåpet ska stå, vad vi vill och kräver, så att de får möjlighet att följa och känna trygghet.

Somliga tror att ledarskap handlar om att nedvärdera, förtrycka eller vara aggressiv emot andra individer. Det kunde inte vara mer fel. En sann ledare är lugn, trygg och stabil. Den är bestämd, rakt på sak och rättvis. Det är ett krävande jobb som sträcker sig över dygnets alla 24 timmar, och passar därför endast en liten del av hundpopulationen. Få individer föds naturligt dominanta. Oftast har vi bara vänt på rollerna och det är då det blir fel eftersom hunden inte var lämpad för ledarrollen ifrån början. När det gäller naturligt dominanta hundar (för visst finns de) får man som ägare och flockledare anstränga sig mer. Trots att de i naturen förmodligen hade varit utmärkta flockledare lever de i ”vår” värld nu, och det innebär ju inte att de förstår sig på den. För deras och din egen säkerhet bör du därför se till att du kan kontrollera din hund, och att den är att lita på i alla sammanhang.

Min filosofi är egentligen naturens egna (med viss modifikation för att passa våra behov) och hur kan naturen ha fel? Alla innefattas av dessa principer, oavsett ras, ålder eller storlek på hund, man och kvinna, gammal som ung. Alla är välkomna och alla kan få resultat, det är helt upp till en själv. Det bästa är nog ändå att inte bara hunden har nytta av det. Även som människa mår man bättre av att ha koll på, och framför allt kontroll över, sina tankar och känslor.

För er som har testat ”allt” utan framgång, för er som tycker att detta verkar logiskt, och för er med öppet sinne och viljan att förändras, tveka inte att kontakta mig och ge det ett försök.

Mot balans!

1426315_943624795725261_5219707605937484053_n

10 kommentarer

10 tankar om “Filosofi

 1. Äntligen någon som fortfarande tror på det här med ledarskap! Ordet har börjat få en negativ klang i fråga om hur man får en bra relation till hunden och vissa verkar se på ledarskap som om man är en grymm diktator över hunden som bara vill bestämma så att hunden inte vågar annat en följa en, men det är inte alls det som folk som säger att de använder ledarskap menar! Egentligen använder ju de flesta hundägare som har bra relation till hunden sig av ledarskap, även om de hävdar att de inte tror på den typen av hundpsykologi. Jag tror att hunden kan se en som en ledare som den har respekt för, litar på, och samtidigt ser upp till, känner sig trygg med och har kul med. Då följer hunden en med glädje!

 2. Att vara ledare innebär inte automatiskt att man är ond. Det innebär att man ser till helheten samtidigt som man ser till vad individen behöver. Hunden är ett flockdjur och kräver tydliga gränser – observera att detta handlar inte om att på något sätt plåga hunden, din bästa vän. Det finns absolut de människor som inte vet bättre och plågar sina djur. Dessa skall vi sätta stopp för. Men att se hunden, även hur go och kärvänlig han är, som ett barn är inte okej, från hundens vy. Han behöver veta att du har kontrollen, att du skyddar honom, att du är flockledare. Om du älskar din hund – se till att du sträcker på dig och visar att du är stolt, att du är en ledare så kommer din hund att visa dig tacksamhet tillbaka. Du kommer i hans ögon att se glädje och inte rädsla.

 3. Hej,

  Såg dokumentären igår. Du gör ett strålande jobb och är en sann hund och djurvän. Förstår inte varför dina metoder på något sätt skulle vara kontroversiella, hundar mår bra av tydlighet och struktur. Vissa människor kan bara se saker svart eller vitt. Jag
  använder mig positiva betingelser på vår hund(en Lagotto) men har samtidigt tydliga gränser, struktur och disciplin. Tycker det fungerar väldigt bra. Kör ditt race du! Du har räddat fler liv och skapat harmoni än vad miljoner troll gjort tillsammans. All lycka till dig/Anders

  • Hej Anders!

   Stort tack för en upplyftande kommentar! Jag uppskattar ditt stöd, samt att du förstår att det jag förespråkar är en balans, inte begränsande svart/vita läger! Din hund har tur som har dig!

   Önskar dig en fin dag!
   /Alex

 4. Tack Alexandra!
  Såg dej och dina hundar och blev påmind om att det är det enkla som funkar och vikten av att jag våga varar en ledargestalt. Det är ju då vi fungerar fint tillsammans och trivs ihop. Precis det som gäller barn. Tydlighet och kärlek.
  Allt gott till dej och din flock,
  önskar Gunilla som lever med sin flock i Molkom

 5. Hej Alexandra! Jag såg din dokumentär på SVT igår och det är det bästa jag sett på länge. TACK säger jag bara! Jag hoppas att alla Sveriges hundägare tittar och lär.

  Vi har en jakt-golden och hans uppfödare resonerar exakt som du och jag är så tacksam att vi fick gå i hennes ”skola”. Idag är Bosse 1.5 år och vi har en fantastiskt harmonisk hund. Full med energi och bus såklart, men han vet mycket väl vilka regler som gäller. Och det är samma regler som gäller varje dag, alla dagar i veckan;)

 6. Som första gångs hundägare så ramlade polletten ner efter ha sett dokumentären om dig å din filosofi.. Jag ser äntligen hur jag ska komma vidare med min älskade men gränslösa hund. Jag har dessutom stöd av en tidigare adept till dig elins hundhjälp
  Känner att vi är på så rätt väg nu. 👌☺️

 7. Tack för bra ord Alexandra.
  Jag har under många år tillämpat din filosofi på de hundar jag haft och de har vart nära till perfekta. Jag är självlärd på många vis och lärt mig av att bara se på hundar och plussat ihop mycket.
  Detta har resulterat i att jag rehabiliterar mina egna hundar som jag adopterat med stor framgång.

  Att vara med i hundgrupper där hund och betende diskuteras är skrämmande då mycket av de metoder de använder endast tar bort ditt problem för studen. Men hunden kommer fortfarande vara i stress eller må dåligt.
  Jag försöker nå fram till folk att verkligen förstå dominans och ledarskap och alla dessa ord som har fått en negativ klang att de inte är negativt. Vilket jag jag märker är svårt.

  Så jag är imponerad hur du når fram till människor på ett mycket bra sätt.
  Den dagen jag får problem jag inte kan hantera. Då vet jag var jag ska vända mig.
  Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s