Blygisen Biffen

Det är inte lätt att vara en blyg och känslig hund i vårt samhälle, med alla förväntningar och krav som människor tvingar på dem. Fråga Biffen, det vet han alltför väl.

Biffen har alltid varit blyg och introvert, enda sedan han var valp. Det tog inte lång tid innan han fick känna pressen från människor som betedde sig som om han vore allmän egendom som tvunget skulle bemöta dem med glädje för att vara värd något. Det gjorde att han tappade all tilltro till människor. Varje gång han utsattes för någon som inte respekterade hans gränser, kränkte hans integritet och pressade honom till kontakt som han inte var redo för, så bekräftade det bara vår opålitlighet ännu mer.

Det är helt otroligt att Biffen inte har bitit någon, efter nästan 7 års uthärdande av dessa galenskaper. Jag vet att jag hade tappat det totalt för länge sen. Som tur är så är hans familj mån om att ge honom vad han behöver och förtjänar, de behövde bara vägledning och bekräftelse för veta hur de ska lägga upp det hädanefter.

Konceptet inkluderar:

✴️ Gå in som hundens försvarare, och ge hen en icke förhandlingsbar röst som andra inte har något val än att lyssna på.

✴️ Sluta förhandla med personer som ska visa upp sina ”hundhanterarfärdigheter”. Ett snabbt sätt att sätta stopp för en diskussion är att be om referenser till de många faktiska kunder i liknande situation som de framgångsrikt har hjälpt med sin metod. Naturligtvis vill du ringa och kolla upp dessa först. Jaså, det fanns ingen sådan lista? Nej, jag trodde väl det… Med andra ord; låt dig inte hänföras enbart av någons självförtroende. Det är kompetens du söker.

✴️ Gör dig uppmärksam på er omgivning och ge hunden omedelbar vägledning i enlighet med aktuella premisser, innan hen hinner bli ängslig. Detta kommer att göra hunden mycket mer bekväm direkt eftersom det hjälper hen att känna sig trygg.

✴️ Position är allt. Hunden är säkrare bredvid dig än framför dig.

✴️ Använd din personkännedom för att avgöra vilket tillvägagångssätt som vore det bästa i stunden. Du har råd med slappare struktur med den som respekterar dina gränser än den som inte gör det. Agera därefter.

✴️ Kom ihåg att din hund ser dig. Om du är spänd och obekväm så blir hunden det också. Slappna av och njut istället, i vetskapen att du kan lita på ditt upplägg.

✴️ Det är inget fel på din hund för att hen är blyg. Det är våra normer som det är fel på.

Och så till omgivningen: var en blygisallierad! 🧡

Mot balans. ⚖️

Annons

Ett svar till ”Blygisen Biffen”

  1. Daniel Lodeiro profilbild
    Daniel Lodeiro

    Väldigt bra sagt igen. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: