Om syskondynamik

Det finns något som jag kallar för ”syskondynamik” som refererar till dynamiken mellan hundar som växer upp eller lever så obehindrat nära någon annan att det faktiskt hindrar dem från att utvecklas som individ utanför den dynamiken. Det kan vara och är ofta två syskon men det kan även gälla förälder-avkomma, obesläktade individer som tillåts vara tillsammans hela tiden, eller till och med en hund-människa-relation under liknande omständigheter. Jag ser det också mellan hundar från separata hushåll som underhåller den dynamiken när de väl ses. Vad som är typiskt för det här scenariot är att en blir väldigt beskyddande över den andra, vilket orsakar att den beskyddade hindras ifrån att utvecklas socialt eftersom dennes ”bodyguard” inte släpper fram andra tillräckligt nära. Den förblir blir helt enkelt socialt svag och osäker. Den beskyddande är också socialt underutvecklad tack vare att den alltid måste vara seriös och på sin vakt för att upptäcka potentiella hot. Med andra ord får man en väldigt blyg, osäker och harig hund i ”reträtt-tillstånd” och en väldigt osäker, överbeskyddande och överdrivet alert hund i ”framåt-tillstånd”.

För att bryta den här dynamiken måste man skapa rum för individualitet. De måste ha tid och utrymme att växa och forma sin egen identitet, utanför syskondynamiken. Om det handlar om en hund-hund-situation så behöver man göra mängder av saker med dem i sär, stort som smått. När det gäller hund-människa så behöver man hitta en eller flera som kan promenera och/eller passa hunden regelbundet utan ägaren. Båda individerna kommer förmodligen att känna sig förvirrade, malplacerade, osäkra och obekväma till en början, och det är sannolikt att de upplever rena abstinensbesvär från sitt beroende av att alltid ha den andra nära, men kom ihåg att detta är ett avgörande steg i resan mot att bli en mentalt hälsosam och lycklig individ. För att kunna åstadkomma det måste man bryta negativa cirklar och återskapa en hälsosam dynamik istället.

Kan du komma och tänka på någon du känner som lever i en syskondynamik med sin hund eller har det mellan sina hundar? Kanske annars en hund som har detta med en hund som tillhör någon annan? 🐶

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: