Det här med självförtroende

Självförtroende främjar tillit och tillit främjar självförtroende. När någon är självsäker så inger de en känsla av kompetens. Tack vare att de tror på sig själva så inspirerar det andra att tro på dem också. De ser liksom ut att veta att de besitter Förmågan och det gör att man känner sig trygg i deras sällskap. Detta är sant för hundar också. De känner sig trygga med den som är självsäker. De slappnar av och sänker garden för att man verkar kapabel att hålla dem säkra. Det som är fantastiskt är att deras eget självförtroende ökar med tiden! De har ju trots allt tillgång till en god förebild med ett positivt inflytande. De förlitar sig på att de är säkra så de accepterar eventuella utmaningar, vilket hjälper deras självförtroende att frodas. 🌱🌸

Så vad händer när man inte är självsäker? När man inte är någon förebild i det avseendet och inte har något gott inflytande på det sättet? Jo, hunden kommer antingen att spegla din osäkerhet eller kompensera för den. De har inte så mycket mer att välja på. 🤷🏻‍♀️

Vad du kan göra ifall du saknar självförtroende, är att bygga upp det. Det är ungefär som målarfärg; man applicerar det ett lager i taget. 🎨 Var noggrann med penseln och se till att varje lager får torka ordentligt innan du stryker på nästa. Man vill ju inte bara att det ska se bra ut, det ska helst hålla så länge som möjligt också. 👌 I praktiken så innebär detta att man utmanar sig själv på en nivå där man har en rättvis chans att lyckas om man anstränger sig på riktigt. Är det för lätt så utvecklas man inte, och är det för svårt innebär det säkerligen ett misslyckande. Misslyckas man systematiskt så sjunker självförtroendet i rasande takt. 📉 Att misslyckas är en del av livet så det i sig är inget att oroa sig för. Det som är viktigt är att man inte fastnar, varken i skiten eller i sin bekvämlighetszon.

Om du saknar självförtroende så är det OK för det betyder inte att du måste acceptera det för alltid. Börja ”måla” det på insidan, ett lager åt gången. Det tar tid, men eftersom klockan tickar oavsett, föredrar du inte att förbättras under tiden? 💐

På bild ser ni Marcel som är socialt osäker, men när vi oväntat sprang på mina kunder på promenaden idag så hade man aldrig kunnat tro att det är så. Han litade på att mitt självförtroende skulle kompensera för hans brister och hålla honom trygg. Och exakt så blev det också. 💖

Mot balans. 💪

Annons

Ett svar till ”Det här med självförtroende”

  1. Daniel Lodeiro profilbild
    Daniel Lodeiro

    Jag tycker du skriver fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: