När bytesdriften ställer till det

Jag tyckte att detta var ett väldigt intressant fall som krävde specifik expertis för att ha en rättvis chans att få en korrekt bedömning och lösning, så jag vill dela med mig av det! 🤓

Ines är en 4 år gammal Olde English bulldogge. Hon har varit på sitt nuvarande dagis i 3 år och alltid delat box med samma hundar. Efter åratal av fredlig samexistens attackerade Ines båda de andra hundarna vid separata tillfällen. Personalen var närvarande så ingen blev skadad men Ines var extremt ihärdig till den grad att hon fick släpas bort.

Alla som är involverade i denna hund, inklusive dagispersonal samt Ines familj, var chockade. Vad hände egentligen? Det här beteendet såg ut att komma ifrån ingenstans och helt utan förvarning. ⚠️

Igår fick jag äntligen träffa denna pärla till hund. ❤️ Efter närmare undersökning insåg jag att hennes miljö, på dagis så väl som hemma, orsakade obalans som ledde till att hon skiftade till bytesdrift.
Mitt jobb var att hitta de exakta situationerna där bytesdriften främjades och föreslå alternativa upplägg som istället främjar flockdriften. De goda nyheterna är att hon aldrig var oförutsägbar. Faktumet att det tog henne åratal att slutligen skifta från en drift till en annan är snarare ett testamente till hennes stabila karaktär. Problemet var att hon exponerades för många små triggers på daglig basis, som i slutändan fick henne att flippa. Dessa triggers verkade vara tillräckligt obetydliga för att ingen skulle ha dem i åtanke, vilket fick det att se ut som att Ines plötsligt blev galen utan anledning (en värdefull läxa för vem som helst). Några exempel är:

🔺 Hundarna sprang på ett konkurrerande sätt (jagade) från boxen till utegården istället för att gå
🔺 Hundlek var bytesdriven
🔺 Ines uppvisade manisk bytesdrift gentemot hönsen där hemma (på säkert avstånd för hönsen)
🔺 Hon uppvisade maniskt bytesdrivet beteende gentemot familjen i flera år (hoppade på dem och hängde och slet i lemmar och kläder och provocerades av deras motstånd) och leker fortfarande bytesdrivet med bristande begränsningar

Jag träffar framför allt MÅNGA just bulldogs (samt många rottweiler och amerikanska bullys, men praktiskt taget alla typer är representerade i någon skala) i samma situation. Det är en rättvis fråga att ställa sig; uppvisar min hund ett aggressivt beteende för att bytesdriften främjas av faktorer som jag hade kunnat kontrollera? Låt en expert i ämnet hjälpa dig med den! ☝️✅

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: