Räddad i sista minuten

Jag fick ett samtal en sen kväll förra veckan. Kvinnan i telefonen berättade att hennes familj hade bokat tid för att avliva deras ett år gamla hund bara 15 timmar senare, om jag inte jag kunde ta honom. Hunden hade bitit henne två gånger och hennes tonårsson en gång, de senaste två betten hade skett inom några dagar före vårt samtal.

Som alltid är jag intresserad utav detaljerna kring omständigheterna som föranledde bettet, och jag kan inte minnas att jag någonsin blivit överraskad av det jag fått höra. Denna gången var inget undantag. Hunden bet för att han försvarade resurser eller blev olämpligt utmanad (av någon som inte var kapbel att fullfölja, dessutom). Fastän familjen uppenbarligen inte avsåg för det så skapade de själva omständigheterna som fällde honom. Vad som är extra smärtsamt att tänka på är att den som i slutändan får betala med sitt allt – sitt liv – är hunden.

Ledsamt nog är detta inte alls ovanligt. Jag får förfrågningar som denna Hela. Jäkla. Tiden. Sista gången var faktiskt idag. Jag blir så frustrerad över att detta är verkligheten som såååå många hundar faller offer för, och det finns bara så mycket jag kan göra. När någon väntar för länge med att söka hjälp eller följer fel råd och därför får slut på tålamod, lojalitet eller alternativ, så blir hunden lidande. De dör. Som om det inte vore nog, så vägrar folk att vara strikta med sina hundar när det behövs. De ställer sig emot alla sorters negativa konsekvenser. Ironiskt nog är det samma människor som sedan inte ser något fel i att ha ihjäl en hund. Jag kommer aldrig någonsin att förstå detta. Jag tycker att det är själviskt bortom ord.

Hur som helst, vi tog hunden. Vi kallar honom Maki. Han backar omedelbart när vi säger åt honom att lämna ifrån sig ett ben eller mat. Det gjorde han från första början, men det är inte mer än rätt att nämna att vi vet hur man kommunicerar sina avsikter.

Hur mycket jag än vill känna enbart glädje för Makis skull och inte tänka på resten, så går det inte. Han hade tur. Men den andra hunden jag fick en förfrågan om idag hade det inte.

Snälla. Åtgärda din hunds beteendeproblematik NU. Vänta inte. Och konsultera bara någon som är villig att visa dig hur man tillrättavisar också, för avledning tar er bara så långt. Det handlar om din hunds behov, inte dina känslor.

Mot balans. ❤️‍🩹

P.S. Denna krönika skrevs den 3/1-22.

Ett svar till ”Räddad i sista minuten”

 1. madelene gavazzeni profilbild
  madelene gavazzeni

  Tack för att Du finns💖 fast förstår din frustration
  Mvh
  Madelene

  Madelene Gavazzeni
  Verksamhetschef/??gare/grundare
  F??rskolan Kulskolan
  KULpEDAGOGIK AB
  Mobil 0730 7171 15
  ________________________________

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: