Valphjärna

När vi skaffar en ny hund vare sig den är valp eller vuxen, så låter vi ofta våra känslor driva oss för starkt vilket fördunklar vårt omdöme. Jag kallar det specifika tillståndet för ”valphjärna”, men egentligen ser jag det som ett ”ny-hundsfenomen” som inte bara gäller valpar. Tyvärr agerar vi utifrån valphjärna-tillståndet under en avgörande och unik fas i relationen till vår hund, vilket är då vi är helt nya för varann. Jag finner dessutom att man ofta drivs av sin ”valphjärna” betydligt längre just med valpar men också adoptivhundar med oklar eller dramatisk bakgrund, än vad man gör med vuxna omplaceringar med känd och odramatisk bakgrund. Det är nästan som att man försöker läka sig sina egna känslomässiga trauman eller tillgodose sina egna känslomässiga behov genom att klamra sig fast vid en vårdande roll på samma sätt som man hade önskat att någon annan hade gjort för en själv vid någon tidpunkt i ens liv… 😏 Oavsett så är det rotat i vår humanpsykologi och inte hundpsykologi, och vad jag ser ske hela tiden är att man råkar skapa och vårda ett ostabilt sinne i hunden (och sig själv) vilket leder till en ängslig, nervös, hyperaktiv, krävande, kontrollerande och/eller reaktiv hund. ⚠️

När jag tar hem en ny hund så beter jag mig omedelbart som att vi har levt tillsammans i åratal. Med andra ord: det är ingen big deal! Det är helt odramatiskt. Jag undviker att engagera hunden konstant vare sig fysiskt, eller mentalt på avstånd med blicken. Jag tillåter heller inte att hunden ockuperar mina tankar mer än vad jag gör med någon annan jag har en hälsosam relation med. Det handlar om att erbjuda balans och stabilitet genom att faktiskt LEVA balans och stabilitet i vår relation först, och vad är egentligen hälsosamt med att vara besatt av någon alls? Låt mig besvara det: absolut ingenting.
Det är underbart med en ny hund, jag vet! Men jag skulle råda dig att fokusera mer på hundens faktiska behov än din omedelbara tillfredsställelse, och inte falla för hela grejen med att ”jag-är-besatt-av-min-hund-och-därför-är-jag-en-fantastisk-hundägare-värdig-av-alla-likes”. 🚫

Har du frågor eller synpunkter på detta så får du gärna lämna en kommentar så ska jag besvara det. ✅

På bild ser ni vår forna jourhund Delilah som nyss blev adopterad! Jag har gjort mitt bästa för att förbereda hennes nya familj för en god start med henne. 💖

Mot balans. 🐾

Annons

Ett svar till ”Valphjärna”

  1. Bra skrivet! / Agnes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: