Missanpassade Monaco

Monaco är vår nya bootcampare! Han är dryga året gammal och lider av en djävulusisk stress, som yttrar sig i extrem reaktivitet mot i princip ALLT. Nämnas bör att han bor mitt i stan vilket naturligtvis innebär en enorm påfrestning för både honom och hans människor med tanke på alla distraktioner överallt. 😱 Lägg därtill att de för övrigt redan tillämpar en del basprinciper för att stävja just stress, så det här lär bli en utmaning!

Monaco har redan hunnit göra debut som assistent i jobbet under hundmötesträning. 🐕 Han befann sig då fortfarande i ett lågmält läge som nykomling och var ännu inte bekväm nog att agera utåt. Istället skakade han som ett asplöv och det blev tydligt att den underliggande orsaken till reaktiviteten är förvirring, oro och rädsla, som skapar skyhöga stressnivåer i honom. Det ska sägas att Monaco har uppvisat detta beteende redan som valp. Hans människor anlitade professionell hjälp så tidigt som när han endast var ett halvår gammal och den hundinstruktören konstaterade omedelbart att Monaco borde lämnas tillbaka till uppfödaren eller avlivas, och vågade själv inte ens närma sig hunden. 😳 Jag håller inte med om att en avlivning är rättfärdigad och jag är tacksam över att hans familj är villig att satsa stort på hans mentala hälsa istället. Utöver den privathjälp som de har sökt så har de även gått olika kurser med Monaco, men ingen godis eller uppmuntran i världen bryter ensamt denna negativa spiral. Nu ska vi således ”back to basics” med en enkel men konsekvent applicerad grundstruktur, ett främjande av lugn genom att låta honom vara, ett stävjande av exaltering genom att inte dela det med honom, och ett upprätthållande av detta genom att tillrättavisa honom när han överträder regler och gränser. Varenda dag kommer han att få träna på det han tycker är svårt, men också inse att vi håller honom skyddad och vägleder honom varje steg på vägen. Han är inte ensam. Han är inte utsatt. Han är snarare på väg mot den inre frid och harmoni som han i hela sitt liv har strävat efter. Nu har han dessutom kommit igång och håller inte längre en låg profil, så nu kan vi sätta fart på riktigt. 🐾

Välkommen, killen! Du är fjärde bootcampande dalmatinern sedan i höstas, så vid det här laget är vi väl uppvärmda för dig! 😅

Mot balans. 🏁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: