Tips för rehab av rädd hund

Firar ett år med min busetjej nu i april! 🥳

Chevy var en rädd, nervös och misstänksam hund, ständigt redo att fly för sitt liv. Hon letade jämt efter flyktvägar och ryggade för vår beröring och till och med uppmärksamhet. 4 veckor efter att hon hade anlänt gick hon lös och inkallning funkar alldeles utmärkt, trots att jag aldrig någonsin har tränat detta med henne. Aldrig någonsin har jag erbjudit henne en godis som förstärkning för att hon kommit när jag ropat, och jag har inte lagt en enda sekund på traditionella kontaktövningar eller något liknande. 🍬 Jag säger inte att de sakerna är dåliga, utan jag bara konstaterar att jag aldrig har använt mig av det med någon av mina hundar. Inte för att jag är emot det eller så, det har liksom bara aldrig behövts. 🤷🏻‍♀️

Så hur gjorde jag? Jo, först och främst så skapade vi ett gediget fundament baserat på ömsesidig tillit och respekt, vilket ledde till en kärleksfull relation, orubblig lojalitet och ett väldigt starkt band. 🔗 Jag behandlade aldrig Chevy som en rädd hund. Jag fick henne aldrig att känna att den biten hade någon effekt på mig, för det hade den inte. Jag visste ju att hon inte hade något att vara rädd för, så varför skulle jag göra en stor affär av dessa fiktiva monstren i hennes huvud? 👹 Varför skulle jag låta hennes falska antaganden bli min verklighet? 💭 Istället behandlade jag henne som vilken balanserad hund som helst, och snart var det exakt vad hon blev. 💎

Jag har rehabiliterat många, många rädda hundar och mitt råd till den som försöker sig på detta är; gör inte så mycket väsen av det! 🤐 Sluta använda ordet ”rädd” för att beskriva hundens identitet, sluta ta upp hundens historia hela tiden för att rättfärdiga berättelsen som du skapat i ditt huvud (speciellt när det sällan är mer än en teori ändå), sluta skapa utrymme för rädslan att spridas och intensifieras genom att undvika saker som hunden tycker är läskigt, sluta tillstå rädslan för jämnan när produktivt syfte saknas, och sluta lära hunden att kroppssignaler som indikerar rädsla eller osäkerhet lönar sig (de kan spela på detta förvånansvärt länge om det visar sig att det resulterar i tillgång till resurser 😏). Se förbi rädslan och ansträng dig för att se vad som finns därbakom. Hunden är så mycket mer än det! Uppmärksamma inte rädslan mer än att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Tro mig, det funkar. 💯

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: