Gränser för Grålle

Det här är Grålle, en ung kinesisk nakenhundmix. Efter att ha blivit påflugen av en stor hund vrålskrek han i högan sky så fort han fick syn på en liknande hund. 🥵. Faktum är att han gnällde och gnydde även när han tog sig förbi andra typer av hundar. Familjen fick lära sig hur de ska leda den lite ängsliga och ganska nervösa Grålle igenom livet, såväl ute som inomhus. 🌺 Det är nämligen så att Grålle också har svårt för okända människor, så han var problematisk när de fick hem folk. Han dök ner mot deras fötter, skällde och ville verka hotfull och redo att försvara sig. 👹 Gästerna blev instruerade att ignorera Grålle, men något saknades. Jag förklarade att lika lite som gäster har rätt att kasta sig över Grålle, har Grålle rätt att kasta sig över dem. Ömsesidig respekt är det som borde råda, så det är hög tid att ge samma instruktioner även till hunden. ☝️ I vår iver att hjälpa en hund att känna sig trygg med människan glömmer man oftast bort att också människan ska kunna känna sig trygg med hunden. Om respekt är en ”one way street”, hur blir det då? 🤔 Jo, man får förstås en hund som tar sig friheter med alla andra men håller hårt på sin egen integritet. Det skapar en obalans som kanske gör att hunden känner sig tryggare att närma sig folk, men med en riktigt tråkig attityd och utan en tanke på att visa hänsyn tillbaka. Det är inte så man skapar förtroende! 🚫

Istället skulle jag rekommendera att man begär av både hund och människa att respektera varandras personliga utrymme och bemöter varann sansat. 🌿 I en sådan atmosfär kan båda tänka klart och de bästa förutsättningarna för ett trevligt möte och eventuell fortsatt relation skapas. 🌸 Det finns ingen anledning att ha bråttom, och därför bör man inte ha som oundviklig regel att ett besök alltid måste utmynna i att hund och människa ska rikta sin uppmärksamhet mot varandra och interagera. Tvärtom borde inte det vara målet alls, utan snarare att hela besöket ska gå lugnt och säkert till. Det är så mycket som vi människor gärna vill göra, som är direkt eller indirekt skadligt för hunden, och så mycket som vi borde göra för hundens bästa som vi inte alls finner lika kul. 🙄 För egen del så njuter jag som mest av mitt hundliv när jag vet att mina hundar får vad de behöver, inte när jag vet att mina önskemål var på deras bekostnad. 💗

Vad det gäller Grålle så är första uppdateringen väldigt positiv. 😃 Han är en lyckligt lottad hund med en hel familj i ryggen som prioriterar sans och balans före allt annat. 👌

Mot den där balansen! ⚖️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: