Bulldozern Baloo

🔹 Baloo är en ett år gammal Olde English Bulldogge. Jag fick höra att han betedde sig som en typisk bulldog inomhus och var cool, lugn och avslappnad, men blev som förbytt utomhus. 🎭

🔹 Så fort Baloo kom ut på gatan så gick han till attack mot den som höll i kopplet. Det var inte tal om smånafs och tjuvnyp (som hade varit illa nog), utan Baloo blev aggressiv på riktigt och gjorde rejäla bett i det han kunde få tag i; armar, mage, rygg, rumpa etc. Ingen kunde få honom att sluta och promenaderna förvandlades till en bokstavlig pina. 🥵 Matte sökte hjälp hos hundpsykolog som försökte avleda Baloo med godis, utan effekt. När Baloo började reagera även på henne och hon inte redde ut det, insåg matte att hon fick se sig besegrad av sin bulldozer till hund ännu en gång.

🔹 Då kom dem till mig. Vad jag såg var en hund som saknat tillräcklig struktur i sitt liv. Baloos matte hade inte insett värdet i att etablera regler (vad man måste eller inte får göra ☝️), gränser (vilket avstånd som måste hållas ✋) och begränsningar (hur intensiv man får lov att vara och hur länge 🤘) för sin hund och det hade gjort Baloo till en stressad, oregerlig och framför allt manisk hund. Just mani/tvångsmässigt beteende är vanligt förekommande hos obalanserade bulldogs. Många besitter redan från början egenskaper så som stark vilja, tunnelseende och kamplust, och när dessa inte begränsas genom att man månar om att hålla deras intensitet låg så skapar man ett maniskt tillstånd som kan vara oerhört svårt att bryta. Har manin dessutom tagit sig uttryck i form av att attackera människor så har det blivit farligt för fler än hunden i fråga. ⚠️

🔹 Matte gjorde helt rätt som sökte sig vidare och tog kontakt med mig. 💯 Redan under vår första träff kunde jag visa henne hur hon skulle hjälpa Baloo att få en annan sinnesstämning. När vi väl hade gjort det fanns det inte så mycket att korrigera, eftersom problembeteendet är kopplat till manin som drivs av den för höga intensiteten. Vi försökte skapa flera olika situationer där han vanligtvis går till attack (för att jag skulle kunna visa henne hur man avbryter det), men icke. När Baloo var lugn och tillfreds var han inte den stridskämpe som matte haft det så svårt med. 😌🌴

Som tur var kunde jag ändå visa och förklara hur hon skulle göra ifall olyckan var framme, så hon behövde inte åka hem utan den vetskapen. 👍

🔺 Kontentan är att ta följande faktorer på allvar:

• Hundens struktur. 📊

• Hundens intensitet. 📉

• Vilka ritualer man utövar med sin hund, vare sig det gäller hur man hälsar, hur man kopplar hunden, hur man matar hunden, hur man presenterar hunden för andra etc. 🐕

• Att nej ÄR nej. ⛔️

🔹 Vi kan alla lära oss något av läromästare som Baloo! Misstag och bakslag blir ovärderliga livsläxor för den som har rätt inställning.💡

Mot balans. 💎

P.S: Detta är första gången på länge som Baloo har varit utan munkorg på sig utomhus, och matte och “mormor” var överlyckliga och helt förbluffade! 😍

Annons

Ett svar till ”Bulldozern Baloo”

  1. Duktig du är på att hjälpa hundar 🙂
    Kul att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: