Snabbtänkta Zelle

Igår träffade jag Zelle, en 2,5 år gammal blandning mellan belgisk vallhund, tysk schäferhund, labrador och border collie. Jäklar, vilket psyke han har! Jag blev så imponerad! För det första – om än väntat – så är han hiskeligt intelligent och snabbtänkt. Snacka om att detta är en kille som lätt blir uttråkad! För det andra så har snubben integritet så det skriker om det, så kom inte här och kom liksom. Oerhört snäll och samarbetsvillig, och väldans följsam med rätt förutsättningar, men jisses, vilken integritet. 😍

Zelle drog i koppel och gjorde utfall. Matte menade först att han bara gjorde det med henne och inte särbon, men vi kunde snart konstatera att särbon snarare skonades för att han av ren bekvämlighet hellre begav sig till skogs med hunden och släppte honom lös än att ge sig på några koppelpromenader där man faktiskt möter några hundar. För visst kunde hon minnas att Zelle gjorde utfall den där gången när han väntade på henne med särbon utanför butiken… Nåväl. 😏

Först pratade jag med matte om struktur. Jag förklarade att en grundstruktur om några få men väletablerade regler och gränser motsvarar ett stimulerande upplägg som håller Zelle ifrån att bli less på sin vardag och söka utmaningar på andra, oönskade, håll. Att motsatsen till struktur är kaos, och att dessa ramar begränsar Zelles intensitet från att eskalera till hysteri och katastrof. 👌

Jag beskrev några scenarion och gjorde några jämförelser och Zelles matte blev alldeles till sig; ”Men det är ju PRECIS så det är! Nu förstår jag! Det är ju verkligen exakt så det har varit och nu inser jag varför!” 🤭 Jag älskar ögonblicket när det första ljuset går upp för människan och fler pusselbitar faller på plats. 💡🧩 Det jag ser är förhoppningsvis starten på en vändning som ska ta dem tillbaka mot balans igen, och jag lever för dessa stunder! 🙌

När matte hade fått veta vad hon behöver göra annorlunda och hur, så bytte vi ut Zelles sele till ett retrieverkoppel för smidigare kommunikation och bättre styrsel. 💯 Han gick som en DRÖM och inga hundar som han mötte lyckades störa hans lugn och följsamhet. Han gjorde sig helt tillgänglig för mattes vägledning, och nöjde sig med att titta nyfiket och avslappnat på hundarna som passerade. 👍 Vi använde inget annat än en stark och tydlig avsikt, en lugn och sansad känsla, samt ett simpelt koppelsnöre. Man kommer långt med lite när man får rätt hjälp och verkligen är redo att satsa själv! 🔥

Under konsultationen ser man vad som är möjligt och åker hem med nyfunnet förtroende för sin egen samt hundens förmåga att återhämta relationen och de praktiska momenten som ingår däri, men den bestående transformationen får man åstadkomma därefter genom kontinuerliga ansträngningar för egen del, och se till att vara det goda inflytande som hunden kräver för att vara den där lyhörda, lyckliga och följsamma hunden som man drömmer om. 💭🌟 Vi har ofta massor att säga om hur hunden beter sig, och för lite om våra egna mönster och rutiner. När vi är beredda att vända på den ordningen är hunden sedan länge redo att samarbeta. ❤️

Mot balans. 🐾

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: