Om olyckan är framme

⭐️ Ett fantastiskt bra sätt att förstärka rädsla och befästa trauma hos en hund är genom att ömka den. Ju mer du ojar dig och ju större affär du gör av det desto mer kan du försäkra dig om att du skapar ett onödigt långt lidande för hunden. 👎

⭐️ Året runt råkar våra hundar ut för olika typer av olyckor och incidenter, men antalet ökar under helgtider när folk samlas och ses under hektiska, täta och distraherande förhållanden. 👨‍👩‍👧‍👦🎄🐕🎁 Under dessa omständigheter är det svårare att skapa goda förutsättningar för hundarna att lyckas vara lugna, trygga och artiga, och då ökar förstås risken för negativa upplevelser markant. 📈

⭐️ Det är sällan jag träffar traumatiserade hundar som inte har blivit MER negativt påverkade av människornas *hantering* av en incident än av själva incidenten, oavsett omfattning. 😐 Läs det igen. Och igen. Och igen, tills det sjunker in på djupet. ⚓️

Med rätt hantering går en hund vidare mentalt oskadd ur det mesta. Tack vare deras ”programmering” att leva i nuet kan, vill och behöver de gå vidare betydligt fortare än en människa. Ändå tvingas de dras med historier ifrån det förflutna (och beteendet som medföljer), många gånger i flera år efter de facto. 😓 Människan har helt enkelt så svårt att släppa taget och gå vidare själva, och de tar hunden med sig i fördärvet.

⭐️ Mitt råd, om din hund råkar ut för något otäckt (oavsett omfattning), är att hjälpa, stötta och trösta hen genom att påminna om att livet går vidare. 🎡 Ingen storm varar för evigt och gammalt ersätts av nytt, dåligt av bra, det svårare av det lättare. Det kan du demonstrera genom att vara det lugna, stadiga, trygga och stabila inflytande som din hund behöver nu mer än någonsin. ☮️ Notera att detta alltså är motsatsen till att bli hysterisk, oavsett om du drivs av sorg, rädsla, ilska eller hämnd. Det handlar mindre om vad DU har ”rätt” till och mer om vad DIN HUND behöver utav dig i ett utsatt läge. ☝️ Det är när hunden är som mest sårbar som du verkligen visar vad du går för som deras vägledare och beskyddare. Vill du att hunden ska se dig som en trygghet och ett stöd, eller är det viktigare att du ofiltrerat får leva ut känslorna som detta orsakade dig? Välj med omsorg, för det kommer att färga resten av er relation och hundens beteende hädanefter, tills du bestämmer dig för att göra det som gagnar er båda. ⚠️

⭐️ I förebyggande syfte bör man se till så att hunden slipper delta i sammanhang där man inte kan ombesörja skydd och vägledning. Kan du inte försäkra dig om att din hund får vara i fred från oönskad eller riskabel kontakt med människor och andra djur så är det bättre att hunden slipper vara närvarande, eller så får man gardera sig genom att åtminstone se till så att tillgängligheten minimeras. 🚧 Konsekvenserna av en olycka är inte värda den temporära belåtenhet man kanske upplever genom att intala sig själv att det kommer att gå bra, om man har minsta tvivel innerst inne. 😪 Det där får du gärna också läsa igen och igen. Våra hundars välbefinnande är beroende av att vi tar beslut med allas säkerhet i åtanke. Man behöver inte överdriva. Man kommer långt med hederligt sunt förnuft. 👍

⭐️ Ett litet P.S. såhär innan jag avslutar; tänk på att exaltering leder till hysteri, och hysteri till tråkiga incidenter. 🧨 En hunds omdöme försämras avsevärt av att sinnet är överexalterat, och fort kan det gå. 💥 Satsa hellre på en trivsam och sansad stämning genom att hålla exalteringsnivån till ett minimum, och intensiva utbrott korta och få. 📊

Njut av säkrare sammankomster! 🥰

Mot balans. 🐾

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: