Riviga Ragna

✴️ Ragna är en två år gammal finsk lapphund som nyligen besökte mig med sin matte för första gången. Matte höll på att drivas till vansinne över Ragnas reaktivitet. Hon gjorde ordentliga utfall och skällde som en tok när hon fick syn på en annan hund eller vissa personer. 🚨 Matte upplevde det som väldigt svårt att stoppa och var inte jätteförtjust i all oönskad uppmärksamhet som Ragnas beteende såg till att producera. 😐 Mattes mamma, som är en stor del av Ragnas liv, hade helt slutat att gå ut med hunden, och när de var ensamma tillsammans var det lika illa. Hon klarade nämligen inte av att styra upp henne alls, och Ragna hade en otäck ovana av att plötsligt hoppa upp mot henne och skälla, och satt kopplet på så bet och slet hon i det. Ragna hade också gjort så att mammans katter hade blivit rädda för henne, och därför inte vågade röra sig avslappnat i sitt eget hem alla gånger som hunden är på besök, vilket är ofta. 🐈⚡️

✴️ Det var inte det att matte inte kunde vara bestämd (till skillnad från sin mamma, som var enbart mjuk och tillåtande), men hon hade svårt för att hålla sig lugn och sansad. Hon blev snarare så frustrerad att hon gapade på hunden i takt med att hunden gapade på annat (hur många känner inte igen sig i det här, liksom?! 🙈), så tyst och avslappnat blev det minsann inte. Dessutom var mattes bestämdhet snarare en respons på en rädsla för att tappa kontrollen (en rädsla som besannades nästan varje gång dessutom), istället för en respons på en genuin självsäkerhet och pondus. Hon blev alltså rädd, stressad, skamsen, besviken, uppgiven OCH bestämd, kontra lugn, säker, trygg, sansad OCH bestämd. Ser ni skillnaden? 🔎 Som ni förstår så skiljer sig dessa energier åt och har inte samma effekt. De påverkar hunden helt olika, för allt de har gemensamt är en enda komponent, och det räcker inte. Det är bättre än att inte ha den alls, men bestämdhet i sig kommer inte att övertyga hunden om att den ska lugna sig. Bestämdhet i sig påverkar inte hunden till att bli lugn. Det är ovanstående *kombination* som man vill åt (den senare alltså 😉)!

✴️ Båda kvinnorna var konflikträdda personer och det visste Ragna. Därför var det lätt för henne att köra över dem när hon inte var överens med dem. Vi samtalade därför en hel del om vikten av att inse och acceptera sitt värde och stå på sig, helt enkelt för att man är värd att bli tagen på allvar. ✊ Det måste vara slut på alla förhandlingar som alltid slutar med att Ragna får som hon vill. Det skapar en uppfattning i Ragnas ögon om att dessa människor är omöjliga att respektera, och det gör hunden till ett självberättigat, översittande monster med dålig attityd. 👹 Inte för att det är det som hunden vill eller söker att bli, utan för att det är den oundvikliga konsekvensen av dåligt ledarskap eller otillräcklig struktur och ostabil energi. 🤷🏻‍♀️

✴️ Jag bedömde Ragna som en smart och inkännande hund med integritet. Hon utmanade mig och testade mina gränser, och blev fantastiskt lugn, lydig och följsam när hon insåg att jag håller måttet. Jag presenterade henne för en av mina katter för att testa hennes driv, men hon var bara nyfiken och höll sig respektfull. 👌 Åtgärderna blev att sänka Ragnas intensitet och anamma de tekniker för att stoppa hennes utfall, överdrivna skällande, hoppande och koppelbitande som jag visade, samt sluta uppmuntra hennes dåliga attityd genom att låta henne få sin vilja igenom i en dålig sinnesstämning. ✋ Ragna hade också blivit reserverad och misstänksam mot främlingar efter alla gånger hon blivit nallad på mot sin vilja, utav välmenande men otroligt oförskämda människor. För att åtgärda det måste matte (och mamma) backa upp sin hund och se till så att ingen tar sig dessa friheter igen. Ska kontakt ske så ska det vara för att båda parter delar det intresset och matte har givit sitt godkännande. ☝️ Det kommer att göra Ragna trygg med främlingar igen. Kontentan är att matte behöver lära sig att behärska sitt humör och göra sin röst mer hörd, både för sin och för sin hunds skull, och arbeta för att hamna i ett läge där det är lika naturligt som vilken vardagsrutin som helst. Det är hon långt ifrån ensam om att behöva göra, så jag hoppas att fler därute kan ta till sig av samma råd. ❤️

Mot balans. 🌅

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: