Energiska Eddi

❇️ Eddie är en 5 år gammal dalmatiner som nu påbörjar sitt tionde dygn av boot camp hos oss. Han har en rad osunda saker för sig men det som landade honom en inackordering här är att han till synes oprovocerat bet en förbipasserande människa i armen och det blev illa. Den bitna personen var tacksamt nog väldigt sansad och förstående men hela incidenten fick Eddis familj att inse att problemet var större än vad de klarade av att hantera själva, och vips så fick Eddi komma hit. 👍

❇️ Glöm bettet och alla gånger som Eddi har gjort utfall mot andra hundar och markerat mot människor som har velat klappa honom på huvudet. Dessa incidenter är bara symptom på underliggande problem som är grundorsakerna till alltihop. Ja, du läste rätt. Vi snackar plural. *GrundorsakERNA*. Det är inte så enkelt som att allting härstammar ur ett och samma ting, utan snarare att dessa ting tenderar att vara så pass många och subtila att de inte uppfattas av människan förrän de har skapat den stora elefanten i rummet. 🐘 Eddis elefant består av för få regler, gränser och begränsningar, för få ”nej” och ”stopp”, för mycket ”attachment” och för lite ”connection” (lyssna på https://open.spotify.com/episode/4ifaGRCVJeEU6CkJr7RnmG?si=HS8X70X5TaODNHPpEC3ycA för att förstå ifall du inte redan gör det), för mycket av att stå i centrum, för mycket exaltering och uppmanandet till det, för mycket konflikträdsla på människosidan och för mycket frustration, besvikelse, rädsla, nervositet, och andra spänningar och känslobomber även det hos hans tvåfotingar. 👫 Detta har skapat en oförskämd, självberättigad, hiskeligt nervös, alldeles för intensiv, onödigt reserverad och – i händerna på sitt folk – pinsamt reaktiv hund. Eddi har varit en tickande bomb under många år, och nu har han smällt av. 💥 Det var det som krävdes för att verkligen ta detta på fullaste allvar, som så ofta när det gäller oss homo sapiens. Intensiteten, kravställandet, den dåliga attityden, det överdrivna beteendet; allt är gulligt och sött och roligt – tills det inte är det. 😪

Jag hyser inget agg mot Eddis människor. Jag vet precis hur det är att tänka, känna och agera som de, jag har själv gjort det. Jag visste då inte bättre och trodde att mitt sätt att vara visade hur mycket jag älskade mina hundar. När min egen hund-bomb sprängdes och jag stod mitt i sörjan efteråt och insåg att jag nu hade en hel del att städa upp, då fick jag lära mig annorlunda och kunde göra om och göra rätt. Det ska Eddis människor också få göra nu, och de är med på noterna! 🎶

❇️ Hittills har Eddi haft riktigt svårt att slappna av, han sjunger hela operetter för oss, har vankat av och an, gnällt som om hans liv hängde på det, haft otroligt bråttom utan att ens själv veta varför, varit spänd som en nystämd fiolsträng, fruktansvärt burdus, hänsynslös och genuint chockad över att han inte har första tjing på allt och får göra precis som han vill hela tiden. Han blev länge lika överraskad varje gång jag tillrättavisade honom för de plötsliga ryck han gjorde varje gång han ville undersöka något i diket på bekostnad av mina stackars leder, och han kunde först verkligen inte förstå varför mina hundar inte accepterade hans påträngande nos upp i arslet och luftjuckningar precis bredvid. 🤦🏻‍♀️ Kort och gott kan det beskrivas som att grabben har haft 9 långa, svåra, intressanta, jobbiga, konstiga och chockerande dygn med oss, men han har också, emellan all skit, haft kul! Tro det eller ej, Eddi har fått vänner och redan lärt sig massor! 🙌 Han släppte misstänksamheten mot mig och Amme efter ett par dar, och nu anstränger han sig för att göra rätt. Han vankar inte längre, tjuter inte inomhus bara för att, visar mer respekt och har inte varit reaktiv mot andra hundar på promenad. Intensiteten har sjunkit och är på rätt väg. 📉 Han tar till sig av våra tillrättavisningar och det börjar bli hund av honom igen. Ge det en vecka till så ska ni se att han till och med trivs riktigt bra och frodas som fisken i vattnet! 🐟💦

❇️ Jag ska berätta mer om vad vi har gjort och gör med Eddi för att han ska återställas och må bra igen, men detta får duga för tillfället. 😅

Mot balans! ⚖️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: