När hunden inte slutar skälla

♦️ Mittelspitzen Chico kom på besök ifrån Stockholm med matte och hennes kusin. Jag såg direkt vilken fantastisk hund han är, men det där skällandet… Oj, oj, oj, som denna hunden kunde gapa! Matte, som själv är hundinstruktör (i mitt kundunderlag finns massor av hundinstruktörer ❤️), hade kämpat med Chicos skällande i 6 års tid, men inte hittat något som fungerar. Hundexperter har tittat, förklarat och visat, talat sig varma om ledarskap och diverse annat, men hunden, han skällde på. Chico skällde på andra hundar, människor, dörren, altanen, trädgården, när någon kommer hem, alla möjliga ljud, etcetera, etcetera. Listan kunde göras lång. Det var gällt och det var ihärdigt, för Chico blev hysterisk. 📣

♦️ Matte, som redan hade infört struktur på promenaderna och inte var besvärad av att säga ifrån till sin hund (tacksamt nog 👌), hade bra koll på Chico i övrigt. Han är ju egentligen en korrekt, artig och sansad gentleman som undviker konflikter och aldrig klänger, det var ”bara” det att hans larmande hade gått till överdrift och hysterin blev ett faktum. Hans intensitet (alerthet och larmande) måste begränsas och det med detsamma! ⛔️

♦️ Jag visade matte hur hon kan använda beröring genom olika vibrationer i kopplet samt tryck på kroppen (i stil med massage, ungefär) för att avleda bort Chicos intensitet. Jag visade henne hur hon kan knycka till eller stöta till honom för att ”väcka” honom, och sedan följa upp med en blick och ett kroppsspråk som sänker intensiteten. 📉 Jag förklarade för henne hur hon kan avbryta honom genom att störa hans fokus, för att sedan instruera honom till annat som ersätter larmandet och övergår till lugn och följsamhet. Vi testade och det fungerade fantastiskt bra! Matte och hennes kusin var alldeles hänförda, för tyst hade det inte gått att få Chico förut! 😮 Det bästa av allt var hur skönt han själv tyckte det var att slippa bli så hysterisk. Istället fick han utrymme att vara sitt riktiga jag, och charma omgivningen som bara han kan. Jag blev alldeles betuttad! 😍

♦️ Min erfarenhet är att hundägaren fördunklar sitt budskap genom att färga det med sina värderingar och andra för sammanhanget värdelösa känslor, så som brådska, skam, intolerans, frustration, irritation, ilska, rädsla, besvikelse, uppgivenhet och till och med lite hämd i vissa fall. ⚠️ För mig som människa är det fullt förståeligt att man kan trilla dit, men en hund kan inte resonera kring det här utan agerar bara instinktivt baserat på den feedback som den får via det vi utstrålar, och i förlängningen skapas associationer som kan överleva byte av rutiner och mönster. Då är det tid, stabilitet och ihärdighet som får oss på rätt köl igen. I många fall hjälper det oerhört mycket att ha ett rullande stöd under en längre tidsperiod som kan plocka upp en och peppa vidare när man faller. 👏 Så småningom står man stadigare på egna ben och har byggt upp det självförtroende som krävs för att övertyga hunden. Man har alltså gjort sig *värdig* av dennes följsamhet. 🏅 Ingen kan göra det jobbet åt dig, din vilja och ditt driv måste komma inifrån. När det sviktar kan du be om hjälp, men den som måste agera är du. Du är hundens största inflytande och vad du känner och gör är mest avgörande för resultatet. Använd dessa fakta till din fördel! 👍 Helt ärligt, så kommer man längre med självhjälp (så som bra självhjälpsböcker eller terapi) än vad man gör med hundträningstips…

Mot balans. 🎈

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: