Helheten avgör

💠 Nelson är en 4,5 år gammal dansksvensk gårdshund som jag träffade första gången för 4 veckor sedan. Han kom hit på rekommendation av sin veterinärklinik, efter att det inte gick att klippa hans klor. Det lugnande medlet hade inte en chans mot Nelsons adrenalin och hade därför ingen effekt. Han fick hiskelig panik och bet den som gick att få tag i. Även vaccinationen var svår att få till, men den löste sig i slutändan – för den här gången. 💉

💠 När jag träffade Nelson med matte fanns det tack och lov en del att jobba på. Jag säger ”tack och lov” eftersom jag väljer att se det från den ljusa sidan; inte hade det varit positivt om läget var som det var och familjen redan gjorde alla rätt! Gör man saker som inte funkar så innebär det ju att man har alla förutsättningar att få rätsida på problemen. Allt man behöver är någon som förklarar varför och visar hur! 💁🏻‍♀️

💠 Nelson är mattes första hund och införskaffades till stor del baserat på att hon hade läst att rasen uppskattar att ligga i soffan och hon längtade efter hundmys! Kort och gott är det en märklig (och fruktansvärt missvisande) rasbeskrivning som inte lämnar utrymme för det faktum att hundar är individer och först och främst rovdjur som lätt blir onödigt alerta, territoriella och beskyddande av att ligga upphöjt, så oanande hundägare i många fall får sig en otrevlig överraskning längre fram. 😧

Relationen mellan Nelson och hans matte byggde mer på ”attachment” än ”connection” eftersom det låg förväntningar på Nelsons sätt att vara som han hade svårt att infria (lär dig om skillnaden i mitt senaste podavsnitt: https://open.spotify.com/episode/4ifaGRCVJeEU6CkJr7RnmG?si=ADREAPl8SVG-QnHZkUJ2gw 👂). Vad jag såg var en oerhört stressad och missförstådd hund och en väldigt känslosam och välmenande människa. Målet var att sammanföra dem på en instinktiv nivå, snarare än enbart en känslomässig och intellektuell sådan.

💠 Jag började med att utbilda matte i hundpsykologi, beskriva Nelsons perspektiv och hans behov baserat på djur, art, ras och individ – i den ordningen. Igenkänningsfaktorn mellan matte och mitt gamla jag (det vill säga före jag kunde någonting om hundar) var hög, så min empati för hennes situation var stark. 💓 Hon trodde förstås att all den kärlek som hon hade att ge fick positivt fäste hos hennes älskade hund, när mycket av det blev precis tvärtom eftersom han just som hund inte tillgodogör sig våra mänskliga känsloyttringar på samma sätt. Han blev spänd, nervös, ängslig, rastlös och intolerant, för att inte tala om väldigt intensiv. Nelson hade svårt för att koppla av, och det gjorde inte hanteringssituationer (med klor etc.) lättare.

💠 Förra gången klippte jag och Amme Nelsons klor. Ingen sövning, inget lugnande, ingen brits i ett undersökningsrum. Bara jag, Amme, en munkorg och en klotång. Matte fick lämna rummet eftersom hon själv tycker att det är så jobbigt att se sin hund ha det svårt (fullt förståeligt), och den energin påverkar Nelson negativt. Vad han är i desperat behov av i en svår situation är någon som står pall och kan hålla sig lugn, sansad, säker och effektiv, som en motvikt till sin egen obalans. ☯️ Vi klarade oss tre tassar in utan respons ifrån Nelson (mer än hög puls), men när Amme skulle ta ett omtag flippade han ur och blev dramatisk. Vi höll oss stadiga och metodiska igenom den pärsen och avslutade på goda termer. Igår kom Nelson tillbaka för ett uppföljningsbesök, och till vår stora lycka gjorde han ingen affär alls av att få klorna klippta! Han firade framgången med matte efteråt, och vi var alla väldigt glada för hans skull. 🥳 Förutom att kloklippningen gick vägen så var det en slående skillnad både på matte och hunden, jämfört med för en månad sedan. Hon var coolare, säkrare och mer bestämd, och Nelson mycket lugnare, tryggare och tystare! Det märktes tydligt att matte tar sitt uppdrag som Nelsons ledare och beskyddare på allvar, så när justeringarna vi diskuterade får effekt, så kommer det att bli ännu bättre! 💯

❇️ OBS! Om du hanterar hundar på din arbetsplats och vill få det att fungera smidigare, säkrare och kännas tryggare även för patienten/kunden/hunden så föreslå ett möte med oss för din chef! 💡 Vi kan ses hos oss och har i vissa fall även möjlighet att ta oss ut till kund. Att få till en god och sund rutin förenklar inte bara arbetet för stunden utan borgar också för en återkommande kund med en gladare och nöjdare hund! Det är win-win för alla inblandade! ✅

Mot balans. ⚖️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: