Härliga Helge

♣️ Nyligen fick jag träffa denna ståtliga rottweiler vid namn Helge. Helge är 3,5 år och har levt med sin familj sedan han var 8 månader gammal. Han var reaktiv i koppel redan när han kom, men sedan dess har det eskalerat och blivit värre. Helge gör utfall mot hundar, cyklar, bilar och även personer. 🐕🚲🚗👫 Från början fick han gå lös på gården men det upphörde när han slutade hålla sig på gårdsplan och stack i väg för att terrorisera hästarna och vägrade komma tillbaka.

Helges människor har anlitat hundinstruktörer förut, faktiskt två olika. Båda gjorde bedömningen att Helges beteende härstammar ur rädsla. Den ena instruktörens åtgärdsplan byggde på att stärka honom via spårövningar och den andra satsade på hundmötesträning som gick ut på att lyckas avleda Helge med godis. 🍬 Båda misslyckades. Spårövningarna fick inte Helge att sluta göra utfall, och godiset – inte ens hans favorit! – hade inte en chans att vinna hans uppmärksamhet mot en ankommande hund, cykel eller bil. Helges människor var nu på väg att ge upp men beslutade sig tack lov för att ge det en chans till, här hos oss. 🙌

♣️ För det första såg jag inte tillstymmelse till rädsla. Helge är en så trygg hund att han blivit hänsynslös och odräglig i vissa avseenden. Han blåser upp sig och möter andra med dålig attityd. Under konsultationen klarnade bilden för mig. Dels fick Helge för mycket frihet redan som ung när han först kom till familjen. Genast priviligerades han med stora utrymmen, utrymmen som snart vidgades av han själv och slutade med ilskna hästar. 🐎🤬 Tanken var god – platsen fanns ju – men för mycket frihet och för många privilegier utan krav på motprestation försätter vilken hund som helst i obalans. Men reaktiviteten då, den fanns ju redan? 🤔 Här misstänker jag en klassiker, nämligen att Helge, som i grunden är en snäll och social hund, har fått gå fram och ”hälsa” på andra i koppel och/eller stanna och titta på det mesta han är nyfiken på (något som bekräftades av matte). Detta skapde hans inställning om att allt och alla som han vill fram till är så det ska bli, och snart var han frustrerad som hämmades av ett koppel, utan att någon såg till att skifta hans sinnesstämning. ↩️ Detta beteende ”ärvde” sedan den nya familjen, men underhölls också oavsiktligt genom att de var alldeles för generösa med privilegier, ställde alldeles för få motkrav, samt uppmuntrade fel sinnesstämning genom att låta honom ta alltför stor plats och spänna åt kopplet i ett försök att hindra hans kropp istället för att satsa på att förändra hans sinnesstämning. Väldigt vanligt förekommande misstag med andra ord.

♣️ Familjen har dessutom fått lära sig av tidigare instruktörer att man inte ska säga nej till sin hund. Istället ska man bara uppmuntra det som är rätt och avleda hunden om den är på väg att trilla dit på dumheter. Detta må låta fantastiskt bra i teorin men är oftast helt värdelöst i praktiken. 👎 Utan en motvikt till vad som för stunden skänker hunden enorm tillfredsställselse och samtidigt är ett oönskat beteende har man liten chans att övertyga hunden om vad som är värt att göra kontra ovärt. Det finns ingen komponent inblandad, som visar hunden att regelbrott och gränsöverskridning har sitt pris. Föreställ er ett samhälle baserat på samma premisser! 😱

♣️ Här fick Helges matte och husse se hur de kan stoppa honom vid behov, och de fick också reda på varför han gör som han gör och vad de själva sysslar med som underhållit problematiken. Det de behöver nu är att förfina sitt ledarskap genom att följa mina instruktioner och träna på att vägleda Helge genom att exponera sig ofta för det som är svårt, på en rimlig nivå. 📊 De har exempelvis fått tillgång till Dogs of Pegasus Promenadgrupp för fortsatt träning med helt rätt förutsättningar, och hit kan de alltid vända sig för att bolla eventuella tankar och frågeställningar som dyker upp. 💭💡💁🏻‍♀️

♣️ Det är ett taskigt läge som råder när folk får en personlig ideologi presenterad för sig, istället för det som faktiskt behövs och funkar för att få ordning på sina hundproblem. 😕 Som hundägare befinner man sig i en högst utsatt position när man behöver hjälp och möts av fantasier istället för fakta. Jag kan bara hoppas att man orkar kämpa länge nog att man hinner hitta fram till rätt instans. 🙏

♣️ Behöver du hjälp med din hund? Tveka inte på att höra av dig till oss! 📨

Mot balans. 🖤

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: