Belöning

Här kommer en gammal krönika i repris:

En vanlig vanföreställning angående mitt sätt att arbeta med hund är att jag inte använder mig av belöningar. Detta stämmer naturligtvis inte, jag bekräftar ständigt hundar genom att belöna dem! 👍 Det är bara det att jag extremt sällan använder mig av godis och leksaker… 🍬🤹🏻‍♀️ Istället låter jag belöningen vara det som hunden behöver mest, och inte sällan är det en avstämmande blick och att den får behålla sitt lugn. 😌 Låt mig förklara:

När jag ska lösa ett problematiskt beteende hos en hund så fokuserar jag inte i första hand på att få det beteendet att upphöra. Att hunden ska sluta dra i kopplet, skälla, göra utfall, hoppa på folk, bitas, vakta överdrivet etc. är inte det jag satsar på att förändra hos hunden. Vad jag fokuserar på är att få hunden LUGN. Varför? Jo, för att en lugn hund inte praktiserar något av ovanstående! 💡 När sinnet är avslappnat och sansat så kan det ta emot information i all sin tydlighet, det kan ta bättre beslut och reagerar sundare. ✅ Ett lugnt sinne är dessutom väldigt behagligt att ha! 👌 Vad jag sedan vill skapa är FÖLJSAMHET. En följsam hund tar gärna direktiv och respekterar regler, gränser och begränsningar. En hund som är lugn OCH följsam är cool, lyhörd och samarbetsvillig, och vem vill inte ha det?! 😍 Det bästa är, att lika stor önskan som det är för en människa att ha en sådan hund är det för en hund att få känna sig så! 🙏 En lugn och följsam hund är vad alla drömmer om, men som majoriteten ”glömmer” att de måste skapa själva! ☝️

Tänk dig att vara stressad, nervös, ängslig, frustrerad, rädd, spänd eller manisk. Vad vill du hellre ha; en köttbulle eller att få känna ett behagligt lugn infinna sig? 🤔 Vad känner du dig mest tillfreds med och belönad av i det läget? Lugnet, eller hur! ☺️

”Men när man har åstadkommit ett lugn, vore det inte ett perfekt tillfälle att bekräfta för hunden att det är rätt resultat då?”, kanske du undrar. 💭❓ Jo, absolut, säger jag! Fundera bara över HUR du gör det på bästa sätt! För vad händer med de flesta hundar när man presenterar något ätbart, en leksak, plockar fram piprösten eller ger den en massa uppmärksamhet? Precis, den blir exalterad. 📈 Och vad är då motsatsen till att vara lugn? Exakt: att vara exalterad! 🙈 Det blir därför motsägelsefullt att ”belöna” ett åstadkommet lugn genom att skapa exaltering, och hunden blir förvirrad. 😫 Låt hellre lugnet i sig vara hundens belöning, eller bekräfta resultatet med en meningsfull ögonkontakt och kanske lite avslappnande beröring eller något ord i ett dämpande tonläge. 🤙

Jag observerar även ofta att man ger belöning INNAN ett lugn har infunnit sig. Man kanske har gett hunden ett kommando som kroppen besvarar innan sinnet har hunnit varva ner (en klassiker är när man säger ”varsågod” efter att man begärt att hunden ska sitta ner innan maten severas, och hunden sitter men dregglet forsar, blicken är fixerad, kroppen kanske lutar framåt och hunden är allt annat än lugn 😛), eller så avbryter man hundens kropp ifrån en viss aktivitet, säg, ett utfall, och matar hunden med godis (belöning) innan sinnet har hängt med och lugnat sig (fast kroppen har ”svarat” och vänder sig för att ta emot sin belöning). I BÄSTA fall belönar man ett beteende, men kanske inte ens det beteendet som man var ute efter att belöna, för om godisen kommer mitt i eller för tätt inpå ett oönskat beteende (t.ex. att hunden spänner sig mot en annan, att den skällde, hoppade eller drog i kopplet) så uppfattar hunden att den blir belönad för det som man ville avbryta. 🤦🏻‍♀️ I VÄRSTA fall gör man hunden hyperaktiv genom att ständigt belöna mental och fysisk aktivitet utan att lämna utrymme för återhämtning och visa hunden att den biten är minst lika viktig. 😬 Hyperaktivitet är något av det svåraste för en hund att återhämta sig ifrån och är mycket krävande att rehabilitera. 😣

Tack vare doften är mat i rätt läge ett väldigt effektivt medel att avleda med, men så fort hunden får det i munnen så fungerar det som en förstärkning, så tänk på vad det innebär för hur och när du väljer att använda det, och låt det för guds skull inte bli viktigare för din hund än vad DU är! 🍖

Jobbar man med godisbelöningar så skulle jag rekommendera att man inte bara belönar hunden för en fysisk insats, utan också håller sig vaksam på hundens sinnesstämning och ser till att man förstärker rätt väg att gå även där. 📍 Det är kanske på sin plats att utvärdera om den tajming och belöning som man använder faktiskt hjälper till att bibehålla lugnet i hunden eller tvärtom, och anpassa sin strategi och teknik efter det. Vi gör oss alla en björntjänst när vi underskattar vad ett avslappnat sinne betyder för en levande varelse. 🐻🌿

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: