Såhär kan du strukturera

🔸 Som fortsättning på föregående krönika om skruktur, kommer här en lista med konkreta förslag på hur man kan applicera detta. ⬇️

1️⃣ Tänk PPR: Plats, Position & Riktning. Lämna inte dessa detaljer åt slumpen utan avgör vilken plats hunden ska vara på, vilken position den ska ha där (sitta/ligga/stå), samt vilken riktning den ska peka i. Låt detta bli det naturliga upplägget i de flesta scenarion, exempelvis när ni får besök, när ni besöker andra (hemma hos/uteservering o.s.v.), när ni väntar på något, när ni ska slappna av och bara vara etc. Att styra upp detta åt hunden påvisar att man ser, förstår och på bästa sätt kan främja lugnet och hantera olika situationer för att behålla det. En fördjupad beskrivning och förklaring ges i vårt podavsnitt PPR: https://open.spotify.com/episode/0kEsjhs4hmEjZJdwaJ9zRC?si=3hekD1GXQti37hB4ko_cPA

2️⃣ Gör en lista över hundens regler (standardkoden för vad den måste och inte får göra) och gränser (vilket avstånd som måste hållas) dels för att ha en tydlig överblick över vad den har att förhålla sig till och för att påminna sig själv om vad som gäller, men också för att kunna hålla sig själv ansvarig för eventuellt slarv. Det är jättenyttigt att ställa krav på hunden, men då ska man föregå med gott exempel och ställa minst lika höga krav på sig själv. Det är inte hållbart att begära bättre självdisciplin av hunden än av sig själv.

👉 Förslag på regler är att förbjuda tillgång till vissa ytor eller möbler, att hoppa/klänga på folk, lekbrottas/jagas inomhus eller jaga katten, begära att hunden vilar på angiven plats, begära att hunden ska vänta på en specifik plats för att få tassarna torkade innan den kommer in i hemmet, vänta med att äta tills den får klartecken (undvik dock att bara fokusera på kroppsspråk istället för sinnesstämning och ha hellre ett mer sansat klartecken än att utropa ”varsågod!”), vänta med att beträda entrétrösklar tills den blir inbjuden, flytta på sig när den ligger i vägen.

Sammantaget kan man säga att regeln är att man måste respektera gränser och begränsningar.

👉 Förslag på gränser är att hunden ska vänta med att beträda andras personliga space tills den får klartecken, hålla sig på behörigt avstånd till motorfordon och någon annans mat/saker, hålla sig innanför tomtgränsen, hålla sig innanför tröskeln till ytterdörren även om den är öppen.

‼️ Lika viktigt som det är att ha regler, gränser och begränsningar för hunden är det att man själv inte uppmuntrar den exaltering och attityd som får hunden att bryta mot dessa. Checka dig själv! ‼️

3️⃣ Var noggrann med begränsningarna (vilken maxintensitet som är tillåten och hur länge det får hålla på) för att undvika att lek, kel och larm/vakt (för att nämna några exempel) spårar ur. Ju mer intensiv hunden är, desto kortare tid bör den få lov att vara det. Tänk snarare sekunder än minuter och se alltid till att hundens intensitet faktiskt har trappat ner (genom att begära att den är stilla och sedan vänta ut den) till en godkänd nivå innan du återgår till annat eller tillåter att hunden återupptar aktiviteten.

4️⃣ Styr upp promenaden så att både motion (fysisk stimulans), disciplin (mental stimulans) och belöning (personlig stimulans) integreras i en och samma aktivitet. Betrakta promenaden som en vandring mellan olika stopp (A, B, C etc.) som du utser som lämpliga. Håll kopplet kort och avslappnat mellan stoppen och ha hunden vid din sida eller bakom dig för att kommunicera att du leder och hunden följer, och för att ha bättre kontroll över hundens instinkter och reflexhandlingar. Tillåt mer utrymme (alltså längre koppel) men behåll kravet om avslappnat koppel när ni befinner er på stoppunkterna, och låt hunden utforska och göra ifrån sig. Se till så att disciplinen (vandra vid din sida eller bakom) varar minst dubbelt eller trippelt så länge som ”belöningspauserna” för att främja lugnet, etablera ditt ledarskap och hålla hunden följsam, trygg och tillfreds. På så sätt kammar du hem viktiga tillit-, respekt-, och lojalitetspoäng via stimuleringen av hundens kropp, sinne och själ – allt i en och samma promenad!

5️⃣ Det är betydligt lättare för hunden att förstå vad du vill om du är tydlig, konsekvent och fullföljer dina krav tills de införlivas. Är man konsekvent i att man menar vad man säger, säger ifrån vid behov och ser till att det man säger är vad som råder, så har man ”råd” att vara mer flexibel i övrigt. Den vars mening hunden respekterar kan ofta tillåta mer, så länge man inte sätter motsägelsefulla beteenden i system, som att ständigt initiera eller uppmuntra en intensitetsnivå som triggar otillåten respons hos hunden. Du blir tagen på allvar när du menar allvar, och är beredd att backa upp dig själv för att du vet att du är värdig.

Mot balans. ⚖️

Annons

Ett svar till ”Såhär kan du strukturera”

  1. Den listan skulle alla människor fylla i och inte bara för sin hund….
    roligt är även att be andra beskriva oss utefter den, för att få igång en intressant diskussion om hur omvärlden i form av andra människor uppfattar oss.
    Tack Alexandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: