Säg det med struktur

🔺 ”Men när bara njuter man av sin hund då?”. Den frågan får jag ibland efter att jag har förklarat vikten av struktur för en hund (och dtt hushåll). Det korta svaret är: Alltid! Just TACK VARE strukturen! Men för att göra det enkelt att förstå varför så kommer här en lista. ⬇️

1️⃣ Vad menas med ”struktur”? Jo, att var sak har sin tid och plats och denna ordning upprätthålls främst av flockens/familjens/gruppens/samhällets ledare/föräldrar/samordnare/staten. Tänk regler (standardkoden för vad man måste och inte får göra), gränser (vilket avstånd som måste hållas) och begränsningar (hur intensivt något får vara och hur länge det får hålla på).

2️⃣ Den bokstavliga motsatsen till KAOS är STRUKTUR, så vill man inte ha kaos behöver man ha struktur, både inom- och utomhus. Så enkelt är det.

3️⃣ Utan struktur och någon som etablerar och upprätthåller den, infinner sig en stark känsla av olust och otrygghet. Vem kan man lita på när man inte vet vad som gäller? Hur vet man vad som gäller? Vad har man att förlita sig på om det inte finns några regler? Hur kan man känna sig skyddad utan gränser? Vågar man verkligen slappna av eller släppa loss om ingen står för begränsningarna? Vem ser till att det inte spårar ur? Hur vet man vad som är otillåtet och oacceptabelt om man inte får veta det där och då?

Genom applikationen av struktur ser man till så att man själv och andra slipper åka på en massa onödiga smällar. Man jobbar förebyggande helt enkelt. Och det räddar liv!

4️⃣ Struktur = mental stimulans, vilket är livsviktigt för hundens mentala välbefinnande. Lydnad, aktiveringsspel och godissök i all ära, men det räcker inte. Om det inte *också* finns en vardagsstruktur så går man miste om alla naturliga tillfällen att främja hundens (och din) inre harmoni samt skapa ordning och reda i vardagslivet.

Ingen/bristfällig struktur = fruktansvärt tråkig (ostimulerande) miljö för hunden i längden. Beteendeproblematik i alla möjliga varianter uppstår som ett brev på posten.

5️⃣ Struktur = vägledning, som demonstrerar vem som bestämmer. Det kan tyckas vara onödigt – tills man inte är överens med hunden om att gästerna ska hoppas på, kopplet ska dras i, andra hundar ska göras utfall emot, katten ska ätas upp, tomten ska rymmas ifrån och veterinären ska bitas. Att man som ledare har sista ordet innebär inte att man kränker sina flock/familjemedlemmar. Det innebär att man har mandat nog att prioritera säkerheten högst.

🔺 Så mycket mer kan sägas om struktur, men känner man sig oskyddad, oguidad, ostimulerad och oansvarig för sina val och reaktioner, då skapas OBALANS. En sak vet vi om obalans, och det är att det oftast finns en gräns för hur länge man orkar leva med och i det. Och vad händer då? Vem får betala när måttet är rågat? Så mycket som jag önskar att svaret var att människan alltid tar sig i kragen och anlitar professionell hjälp (eller tar allt gratismaterial jag erbjuder på allvar) och följer instruktionerna, så motsvarar dessa ansvarsfulla och insiktsfulla personer bara en del utav kakan. En stor del skuldbelägger hunden och vägrar att ”betala notan”. Ibland är det för att man inte vet bättre och ibland är det för att man inte bryr sig tillräckligt. Ibland är det för att man egentligen vet, men inte vill erkänna för att det är för smärtsamt, för jobbigt, för pinsamt för att orka ta tag i det. Då inbillar man sig att det är bättre att sopa svaren under mattan och göra sig av med hunden, eller helt sonika knaggla på som vanligt. 😪

Sedan ska vi inte glömma den högljudda, arga och till synes stora mobben som menar att struktur och negativa konsekvenser för oönskat uppförande är dåligt för hunden och relationen. De försöker likställa det med trakasserier, mobbing och kränkningar (😳‼️) och använder ironiskt nog ofta just dessa för att tvinga andra till att inte våga annat än att hålla med. Man använder sig också av känslomässig utpressning genom att ifrågasätta den som gör annorlunda; ”Så du menar att du tycker att det är okej att trakassera, mobba och kränka din hund?! Det kallas för inlärd hjälplöshet!!!”. Intensiteten i deras övertygelse får de att verka kunniga, men för den insatta syns sprickorna i vasen överallt – den läcker så det skriker om det och liknar mest en fontän av gift (t.ex: inlärd hjälplöshet är något man upplever när man inte kan bli av med vad som sker oavsett vad man gör, vilket ju inte alls är fallet när man applicerar struktur)! ⛲️☠️

🔺 Eftersom jag vet att det kan vara komplicerat att nå och få rätt hjälp så har jag förståelse för att det dröjer, och då jag vet att det ÄR svårt att acceptera sin delaktighet i hundproblematiken, så är mitt råd att ta tag i tendenserna så tidigt som möjligt. Har du nyss skaffat hund? Ja, boka då en tid för en förebyggande utvärdering hos oss och undvik potentiella bekymmer längre fram. Har ni redan problem? Då kan vi hjälpa er med det! Det blir den bästa investering ni kan göra i ert hundliv. 💯 Men som första steg, fram tills att vi ses om vi ses, börja med att applicera struktur. Jag gör ett separat inlägg med konkreta förslag på var man kan börja.📍

👉 Älskar du din hund? Säg det med struktur. ❤️

Mot balans. ⚖️

P.S: Hunden på bilden – Onyx – lever idag tack vare strukturen han får. 🙌 I början lät kritiken inte vänta på sig (det var tydligen synd om honom för att han inte fick – och i början inte kunde – skada min familj och därmed fick en ny chans till liv efter att hans föregående familj inte kunde säkerställa säkerheten för sina barn tack vare hans farliga beteende), men det var heller ingen som nappade på mitt erbjudande om att överta honom ifrån mig och visa att de kunde göra det bättre. 🤷🏻‍♀️ Intressant nog har den aggressiva kritiken avtagit… Kan det bero på att den visade sig vara obefogad, tro? Kanske har man rentav insett att härskartekniker inte löser några problem? 😏

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: