Struktur – den underskattade harmoniskaparen

En strukturerad promenad är som ett träningspass: det är meningen att det ska vara jobbigt, för då är det stimulerande för både kropp och knopp. 🐕💭 Känslan av tillfredsställelse infinner sig efteråt, när hunden känner sig trött, nöjd och dränerad. 😴 Medan den strukturerade promenaden pågår så är hunden fokuserad på att röra sig framåt och följa sin ledare. En promenad utan struktur är bara stimulerande för kroppen, och därför är så många hundar uttråkade. 😣

Även om man satsar på andra aktiviteter så som agility, dog parkour, sök eller spår emellanåt så ersätter inte det hundens behov av att migrera med sin flock under kontrollerade former. Att kunna flänga, fara, dra och urinmarkera hela tiden är inte ens roligt för hunden heller, det är stressande. 😥 För att inte tala om hur tråkigt jag skulle känna att det var om min hund och jag gick flera meter ifrån varandra och jag endast tjänar syftet att hålla fast hunden i en lina. Att det inte finns något annat som binder oss samman förutom ett koppel, det hade gjort mig ledsen. 😔

En strukturerad promenad kan se ut på hur många olika sätt som helst eftersom man får anpassa upplägget efter vad som passar hunden, människan och omständigheterna. 📊 Jag, som har haft många hundar ända sedan jag fick ordning på mina promenadkatastrofer efter att jag införde struktur, har haft olika upplägg beroende på hur jag har bott. 🏢🏘🏡

När jag bodde i lägenhet i stan, där en hunds promenad måste innehålla toapauser, så började jag med det. För att jag hade många hundar med olika behov, preferenser och tempo så tog det oss ca 40 minuter innan alla hundarna hade gjort ifrån sig. Först då var de redo för att börja gå ”ordentligt” och det gjorde vi i säkert 30 minuter innan en av de mindre energiska hundarna behövde ta paus och hela flocken fick ta 5 för att stanna och lukta och utforska omgivningen lite grann. Sen drog vi igång igen och var hemma efter minst 90 minuter. ⏱

När vi flyttade till hus med tomt i villasamhälle så fick tomten bli hundarnas toa och de fick göra ifrån sig där innan promenaden startade. 🐾 Sedan gick vi i säkert en timme innan vi passivitetstränade någonstans i byn eller hundarna fick springa av sig i skogen, och sedan promenerade vi strukturerat hem igen, och på tomten blev det ett sista toastopp. 🚽

Nu när vi bor i skogen så använder de fortfarande sin rastgård som toa innan vi börjar gå, och i början var vår största utmaning att kunna gå avslappnat trots doften av alla vilda djur. 🐗🦌🐇 Vi har många jakthundar, varav flera har livnärt sig på jakt en gång i tiden, så det var kämpigt att få dem att fokusera framåt istället för utåt sidorna, mot skogen. Nu när den biten funkar bra så kan passivitetsträningen bestå utav att de får stanna och vara tålmodiga medan jag fotar dem 📸 (varför de ser så sura ut på alla bilder 😂, fast de är inte det, de är helt slut 😅), eller så får vi stanna för en bil, som faktiskt kan vara en utmaning när det kommer så få, och man ror runt ett ekipage som är lika brett som hela vägen. 😆🚘 Då och då sätts vi även på prov när vi möter vilda djur på nära håll, så trots att vi bor så isolerat så är vi inte fria från prövningar, och det är jättetacksamt för då kan vi hålla vår disciplin intakt. ✊️

För att hålla deras stadsetikett vid liv så miljötränar vi regelbundet i olika städer och nya miljöer. 🚃⛲️🛣 Gemensamt för alltihop är att jag alltid strukturerar upplägget så att hundarna vet vad som gäller. Jag bestämmer takt, position, riktning och när det är dags för paus, och eftersom jag satsar på att vara en GOD ledare så är givetvis mina beslut baserade på vad HUNDEN behöver. Detta ska dock inte förväxlas med att det alltid är vad hunden vill ha!☝️

Promenader är för oss inte en tur i en nöjespark, det är ett träningspass som är både nyttigt, jobbigt, roligt, tråkigt, intressant och dränerande. Jag integrerar motion, disciplin OCH belöning för oss alla, för att stimulera både kropp, sinne och själ. 😌 På så sätt ser jag till att tillgodose våra fysiska OCH psykologiska behov samtidigt, och sparar en hel del tid, även om jag dessutom får hundens följsamhet och stärker vår relation på köpet! 😍 Det är fantastiskt, och en alldeles för värdefull rutin för att hoppa över.

Jag vill vara ute och gå med lugna hundar, och är helt införstådd med att det är JAG som måste åstadkomma det lugnet, inte hunden. 🙋🏻 Exaltering sparar vi till när vi leker och busar eller behöver det det drivet i något annat syfte, och är inte en önskad sinnesstämning i övrigt.

Mina valda promenadverktyg är retrieverkoppel, och på hemmaplan ibland även min ”promenadkäpp”, som är ett tjusigare namn för ett kvastskaft, vissa gånger bara en vanlig pinne. 🤓 Med den kan jag guida, blocka, peka och stoppa på avstånd.

Behöver du hjälp med att få ordning på dina hundpromenader? Kontakta mig! ☎️📧

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: