Ansiktsmimik spelar roll

🔺 De flesta tänker sig kroppsspråk enbart som något man gör med sina armar och ben och möjligtvis också sin hållning. Men kroppsspråk inkluderar även ansiktsmimiken i allra högsta grad, inte minst vad man gör med sina ögonbryn och sin blick. Jag upplever att blicken reflekterar så mycket, och därför satsar jag stenhårt på att låta den vara en medveten del – kanske till och med den viktigaste – av mitt kroppsspråkspussel i min kommunikation med hundar. 🐕 Oavsett hur jag känner mig och vad jag vill åstakomma, så är min blick en projicering av det. Många frågar mig om det är rätt eller fel att titta på sin hund, men för mig handlar det mer om vilket budskap man har. Då blir det lättare att avgöra om direkt ögonkontakt gagnar uppdraget eller inte. Det är till exempel lämpligt att undvika ögonkontakt med okända hundar, eller med välkända hundar vars uppmärksamhet man undanbeder sig för stunden. Det är för att ögonkontakt är en invit, till lek så väl som utmaning och konfrontation. Det förstärker också det man känner, varför det är olämpligt att stirra på en hund som man ömkar. 👁👁

Känner man sig däremot nöjd och stolt, vill motivera eller visa sitt stöd och tilltro, så är det perfekt att göra det med blicken. Det bekräftar liksom var man står, och därför bör man fråga sig vad det är man vill bekräfta.

🔺 Jag kör inte med kontaktövningar. Jag tar vara på den ögonkontakt som uppstår naturligt, vilket har visat sig ge upphov till tillräckligt mycket av den varan. Jag vill inte ha en hund som söker mig konstant. Jag vill inte att min hund behöver mig till allt, min input i varenda beslut den behöver ta. Det får inte bli maniskt och det får inte göra hunden ängslig, nervös och ynklig så fort jag inte är tillgänglig, vare sig jag är närvarande eller inte. Att förvalta naturlig ögonkontakt har hjälpt mig åstadkomma den balansen. ⚖️

🔺 Ögonbrynen är också viktiga. De förstärker budskapet i blicken. På bilden får Alfie (den stora hunden längst bort) en tillrättavisning. Han var på väg förbi mig och jag korrigerade det genom att flytta över vikten till min sida närmast honom, vända huvudet mot honom, skapa ögonkontakt med honom (genom ett lågt ”ssss”), och hålla mig kvar så tills han följde det. Jag kan öka och minska intensiteten i dessa signaler beronde på responsen ifrån hunden, där minska betyder att den är på väg åt rätt håll. 📊 Jag höjer mina bryn i olika syften. Ibland är det för att mina höjda signaler (höjda bryn/om jag sträcker på mig/lutar mig framåt så att jag tornar upp mot hunden etc.) ska backa hunden bakåt eller få den att röra sig nedåt (sitta/ligga), men också för att sänka hundens intensitet. 📉 Ibland är det för att förstärka min blick och visa att jag verkligen menar allvar. Ibland är det för att göra det tydligt för hela flocken vem det är jag riktar mig mot. Ibland är det mitt exalterade uttryck. Skillnaden sitter i mina övriga signaler, precis som det gör för hundar. En signal har inte bara en innebörd, utan skiftar med resten av kroppen och situationen. Därför kan det vara trixigt att lära sig alla varianter och detta tar tid.

🔺 Alfies respons på mitt budskap var att backa, stanna kvar och lugna sig, och i bilden ser man hans blidkande uttryck, som skulle kunna motsvara människans ”Oj, ursäkta mitt misstag. Jag förstår nu”. Han riktar bara blicken mot mig för att inte uppfattas som konfrontativ, höjer sina bryn för att få stora, oskuldsfulla ögon, sänker huvudet i axlarna och lyfter hakan för att visa uppriktig underkastelse, och viftar lite lätt och böljande med svansen för att hålla stämningen lättsam (ungefär som hur vi använder emojin 😊). Där fick den ”ordväxlingen” sitt slut och vi gick vidare. Inte som att ingenting hade hänt dock, för det hade det ju. Alfie trillade dit och jag satte honom på plats; lugnt, tydligt och respektfullt. Jag fick lära mig av honom att han lyssnar om man för sig med värdighet, och han fick lära sig att jag gör det. Det läggs på minnet och blir till ännu en viktig detalj i det pussel som utgör vår profil, den profil som representerar den vi är i våra hundars ögon. 🙋🏻‍♀️

🔺 Vill du lära dig mer om hundens kroppsspråk? Anmäl dig till Look & Learn den 20/1! ✅ Mer info finns i föregående inlägg.

Mot balans! 👀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: