Get a grip!

Så här är det:

Det är inte en hunds jobb att varken bekräfta eller motbevisa dina förutfattade meningar om hur en hund ”ska” vara. Du, och bara du, ansvarar för dina egna förväntningar, och när de inte uppfylls så är skulden enbart din.

Massor och massor och massor av hundar är inte intresserade av att ha kontakt med dig. Ta det inte personligt. Andra kanske tar initiativ till kontakt bara för att i ögonblicket senare bita ifrån när du klappar, i vissa fall för att de tycker att det är underhållande att kontrollera och skrämma dig (japp, sådana hundar finns det gott om – deal with it), i andra för att du kom åt en känslig punkt eller för att hunden fick nog och du missade signalerna. I vilket fall som helst så är hunden inte skyldig dig att vilja bli klappad, och att du tycker det gör det inte mer rättfärdigat.

För att få reda på om en hund är förtjust i kontakt med människor eller andra hundar, och om den överhuvudtaget får lov till det just då, så föreslår jag att du inte bara frågar dess människa INNAN initiativ till kontakt tas, utan lyssnar väldigt noga på svaret och följer dennes direktiv. Kom ihåg att dina synpunkter sällan bidrar till något positivt i ett läge där de inte har efterfrågats. Vilka regler som gäller för någon annans hund än din är inte din ensak och ska bara respekteras. Även en hund med den mest vänliga uppsyn kan ha en historia av att vända på en sekund och har dessutom rätt till att få sitt personliga utrymme respekterat lika mycket som du själv. Det ska inte behöva diskuteras och är inte uppe för debatt när ett vänligt men bestämt ”nej” har givits! Lägg därtill att du bör vara noggrann med att göra anspråk på ditt eget space inför hundar som än så länge har ett bristfälligt sätt att interagera med människor. Rätt vad det är så kan glädje bli hysteri eller blyghet bli rädsla och sedan aggression, och detta är inget som gemene man kan se vid första anblicken, varför det är så viktigt att man LYSSNAR på och RESPEKTERAR vad hundens vägledare säger! Ta ingenting för givet med hundar och utgå inte ifrån att de har samma avsikter, behov eller prioriteringar som du!

En hund måste vara perfekt för att förtjäna sin plats på jorden lika lite som du, den är tvungen att alltid vara på gott humör lika lite som du, och den ska vara villig att tafsas på av främlingar på deras begäran lika lite som du – tänk på det! Bara för att de inte ”pratar människa” så betyder det inte att en hund inte kan eller får ha integritet, en egen vilja och egna preferenser, och avvikelser från din definition av ”den perfekta hunden” innebär inte att den är sämre eller mindre värd än någon annan.

Behandla hundar och deras människor med respekt, visa dem hänsyn, var lyhörd för människans direktiv angående umgänge i deras hunds närvaro, och ta ansvar för dina tankar och ditt agerande. Hunden är inte skyldig dig att leva upp till dina åsikter.

Och hundmänniskor: Sluta ursäkta era hundars avståndstagande eller ointresserade inställning till andra människor! Det är inte onormalt att en hund inte vill hälsa, hur goda avsikter den än möts av, och det är heller inte onormalt att hundar med stark integritet sätter krävande eller klängiga människor på plats. Översociala hundar behöver gränser de med, så ha inte dåligt samvete över att behöva begränsa deras kontakt med andra.

Mot balans.

P.S: Tack för att du påminner oss människor om det här, Kira (och alla ni andra hundar som är likadana)! Vi tvåbenta lär oss långsamt ibland så jag förstår att tålamodet tryter! 😏

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: