På kurs hos Cesar Millan, Mannen som talar med hundar

I oktober fick jag chansen att gå en kurs i hundpsykologi under ledning av några av världens främsta experter, nämligen Cheri Lucas, Brian Agnew och Cesar Millan. Kursen hölls på Cesars Dog Psychology Center i Santa Clarita, Kalifornien, och med mig hade jag vår lilla mops, Adela.

Jag såg enormt mycket fram emot den här upplevelsen, och jag blev knappast besviken! Trots mina försök till att inte ha för höga förväntningar var de förmodligen skyhöga ändå, och ändå blev det så otroligt mycket bättre än jag någonsin hade kunnat drömma om. Jag träffade människor ifrån världens alla hörn, både ”vanliga” hundägare och människor som på ett eller annat vis har hundar som sitt yrke. Det var verkligen en ära att få kontakt med alla dessa underbara ”hundmänniskor”, inte minst mina främsta förebilder och mentorer på avstånd!

Adela var som en dröm under hela resan. Jag tog med henne för att sätta henne på prov, för att se hur hon har utvecklats sedan jag tog emot henne för 4 år sedan, då hon led av extrem stress och en variant av separationsångest. Jag var nyfiken på att höra vad Cheri, Brian och Cesar hade att säga om henne, och inte var jag beredd på att det skulle visa sig att det inte finns något problem att ta upp! Adela skötte sig nämligen exemplariskt, först under själva flygresan, som faktiskt tog ca 15 timmar. Hon låg i sin väska hela vägen, utan en enda protest. Hon SOV, helt enkelt! På hotellet var hon lika duktig, till och med när hon fick sova i ett annat rum än jag, något som hade varit omöjligt utan att hon svimmade av stress för bara ett par år sedan. Hon var naturligtvis med mig under hela kursens gång, och när en annan kursdeltagare, som arbetar med att utbilda och certifiera servicehundar, tyckte att Adela passar utmärkt som servicehund – och till och med erbjöd sig att certifiera henne! – kände jag mig mäkta stolt… Tänk att denna lilla servicehund-kandidat en gång var på vippen att bli avlivad för att hon ansågs vara omöjlig att hantera. Det ni!

Jag fick bra omdömen under kursen, bl.a. för min ”zen-liknande energi” (det tyckte jag var lite häftigt), sättet jag förde mig på och hanterade hundarna under en flockpromenad, och mitt räddnings/rehabiliterings/omplaceringsarbete. Cesar bekräftade mina tankegångar kring flock-rehab och gav mig komplimanger för vårt arbete. Han var fascinerad över att vi hanterar så många som 20 hundar åt gången, samma antal som han själv har på centret för tillfället! Det känns otroligt roligt för oss att få denna uppbackning från mannen som tog oss mot början av vår resa mot balans, både inom oss själva och i flocken. Jag har speciella minnen av stunder från denna upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, som har stärkt vad vi tror på och strävar efter, nämligen att alla hundar har rätt till balanserade liv.

Vad jag tog med mig hem var alltså ett ännu starkare driv än förut, med en större känsla av hopp inför framtiden för hundar världen över, och med en djupare förståelse för hund- OCH människopsykologi.

Det här var en alldeles magisk möjlighet för mig och jag är omåttligt glad, tacksam och ödmjuk inför att ha fått den här chansen, bland alla hundratals sökande ifrån hela världen! Nu blir det att se till att det gav resultat!

Fokuserad är bara förnamnet…

Adela var superduktig!

Den som inte frågar får inga svar 😉

Utomhuslektion i värmen.

Snackar hund med Lea.

Flockpromenad.

Tillsammans med mina förebilder, Brian Agnew, Cesar Millan och Cheri Lucas.

Cesar & jag – och hundarna förstås! Adela tog plats i Cesars famn medan Junior nöjde sig med front row 😉

En mycket stolt tjej får sitt efterlängtade diplom 🙂

Ett svar till ”På kurs hos Cesar Millan, Mannen som talar med hundar”

  1. annasternfeldt profilbild
    annasternfeldt

    Bra gjort!!! Så fantastiskt att det finns någon här i bygderna som har denna genuina kunskap och insikt om hundars beteende och hur vi människor bör förhålla oss till dem så att de blir så harmoniska som möjligt.

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.