đŸ’„ REAKTIVITETSSERIEN Del 3 đŸ’„

Hundar behöver vÀgledning för att förstÄ vad vi vill att de ska göra samt hur de ska fungera i vÄrt samhÀlle, sÄ det finns vissa komponenter som jag inkluderar i min vÀgledning och feedback.

❇ Position. Om hunden inte gĂ„r bredvid eller lite bakom dig sĂ„ Ă€r det som gjort för att stöta pĂ„ trubbel.

❇ Utrymme. Skapa utrymme nĂ€r det Ă€r möjligt/lĂ€mpligt och gör det sĂ„ att det kĂ€nns naturligt.

❇ Koppelpress. Man kan gĂ„ frĂ„n att tryck och press i kopplet alltid Ă€r nĂ„got negativt, till att det faktiskt kan signalera att man stöttar en lugn sinnesstĂ€mning. Det beror helt och hĂ„llet pĂ„ hur man anvĂ€nder det. Koppelpress Ă€r ett extremt mĂ„ngsidigt verktyg som jag Ă„terkommer till inom en snar framtid.

❇ Tempo. För lĂ„ngsamt eller för raskt och hunden blir för övervĂ€ldigad. Hitta rĂ€tt tempo för att frĂ€mja ett gött lunk.

❇ Ansvarighet. LĂ„t hunden veta vad som Ă€r oacceptabelt. Allt annat vore vĂ€ldigt orĂ€ttvist. UndanhĂ„ll inte feedback som hunden behöver för att lĂ€ttare ta goda beslut, men hĂ„ll dig lugn, sĂ€ker och bestĂ€md, inte kĂ€nslosam, osĂ€ker och förhandlingsbar. FörstĂ„ ocksĂ„ att den som avgör ifall det upplevs som ansvarighet eller inte Ă€r mottagaren (hunden) och inte tillĂ€mparen (mĂ€nniskan), sĂ„ hĂ„ll dig lyhörd för hundens feedback pĂ„ din input.

❇ Inkonsekvens skapar förvirring. UpprĂ€tthĂ„ll strukturen.

❇ Var flexibel. Detta ska inte förvĂ€xlas med inkonsekvens. Om du Ă€r uppmĂ€rksam sĂ„ mĂ€rker du nĂ€r du behöver göra en förĂ€ndring för att ni ska kunna uppnĂ„ mĂ„let. Det ska finnas utrymme för flexibilitet inom strukturen.

❇ Belöna utan att förstöra friden. NĂ€r man belönar ett gott beteende som var möjligt enbart tack vare att hunden höll sig lugn, genom att skapa exaltering, skapar man förvirring och kontraproduktiv förvĂ€ntan. Fasa ut överflödiga belöningar i takt med att lĂ€get blir mindre utmanande.

❇ Maximera ditt inflytande. Du Ă€r en enorm kĂ€lla för inflytande sĂ„ anvĂ€nd det med omsorg. Vad du respresenterar för din hund spelar roll och allting rĂ€knas, inte bara dina bĂ€sta, mest insiktsfulla ögonblick. Var en förebild om du vill att det ska kĂ€nnas rimligt för hunden att följa dig, och begĂ€r inte att de ska bemĂ€stra en impulskontroll som du saknar sjĂ€lv.

❇ Var uppmĂ€rksam pĂ„ ditt kroppssprĂ„k. Hundar Ă€r mĂ€stare pĂ„ att lĂ€sa det och de fĂ„r med ALLT, frĂ„n dina ögonbryn till dina fötter. Slappna av, fokusera pĂ„ dina andetag och för dig mer sjĂ€lvsĂ€kert. Detta hjĂ€lper dig ocksĂ„ att uppnĂ„ rĂ€tt utstrĂ„lning. Kom ihĂ„g att dina tankar vĂ€gleder dina kĂ€nslor som i sin tur manifesterar sig som ett kroppssprĂ„k, sĂ„ var uppmĂ€rksam pĂ„ dessa ocksĂ„. đŸȘ·

Mot balans. ⚖

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg pÄ WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: