đŸ’„ REAKTIVITETSSERIEN Del 2 đŸ’„

Förra gĂ„ngen (11/4) förklarade jag metaforen om ”bĂ€garen” och hur det leder till reaktivitet nĂ€r den rinner över. Den hĂ€r gĂ„ngen undersöker vi vad som faktiskt hamnar i bĂ€garen. ☕

NÀr det kommer till koppelreaktivitet sÄ kan kopplet i sig bli en barriÀr som skapar frustration om innehÄllet i bÀgaren inte hanteras. Som exempel kan vi ta en hund som verkligen vill fram till en annan hund men enbart hÄlls tillbaka av kopplet, vilket skapar frustration som adderar innehÄll till en bÀgare som redan fylls i rasande fart. I Ànden av kopplet kastar sig dÄ hunden i takt med att bÀgaren rinner över. Det startade med nyfikenhet i bÀgaren som blev till exaltering och resulterade i frustration. Hade nyfikenheten bemötts korrekt sÄ hade den efterkommande upphetsningen inte hÀnt. IstÀllet Àr det ofta sÄ att man till och med uppmuntrar hunden till att omvandla sin nyfikenhet till exaltering, för att man Ànnu inte har förstÄtt vad det förmodligen kommer att bli av det. NÀr en hund likstÀller Äsynen av en annan hund med kÀnslan av en upphetsning som du inte kan kontrollera sÄ har du hamnat i trubbel.

En annan sida av detta Ă€r att mĂ„nga – om inte de flesta – hundar som Ă€r koppelreaktiva idag, INTE vill fram till den mötande hunden. De har bara lĂ€rt sig att kopplet hĂ„ller dem tillbaka, vilket gör det rimligt för dem att reagera defensivt. De kastar sig och de (sĂ„vĂ€l som den mötande hunden) blir bortslĂ€pade, sĂ„ reaktiviteten gjorde faktiskt att den lĂ€skiga situationen gick över fortare = framgĂ„ng. Jag fĂ„r ofta höra detta: ”Det Ă€r sĂ„ konstigt för min hund kastar sig och blir galen (vare sig det blivit missbedömt som aggressivt eller lekfullt), men nĂ€r vi Ă€r framme hos den andra hunden sĂ„ blir hon undvikande/undergiven/defensiv!”. Ja, och sĂ„ förvirrande kĂ€nns det nĂ€r man har missbedömt hundens avsikter frĂ„n början. TĂ€nk om hunden faktiskt aldrig ville leka, eller tĂ€nk om det galna beteendet hade som syfte att skrĂ€mma bort den andra hunden sĂ„ att den inte skulle lista ut att din hund faktiskt Ă€r högst obekvĂ€m. 💡

SÄ testa följande:

1ïžâƒŁ Lista ut vad det Ă€r som din hund kĂ€nner, sĂ„ du kan förstĂ„ vad dennes avsikter Ă€r (att anlita ett proffs för detta Ă€r en god investering).

2ïžâƒŁ Hantera intensiteten bakom kĂ€nslorna. Kraften sitter just i intensiteten, inte i kĂ€nslan i sig.

3ïžâƒŁ Fullfölj alltid. Du Ă€r klar nĂ€r din hund anser att utmaningen Ă€r över, sĂ„ var uppmĂ€rksam pĂ„ dennes kroppssprĂ„k.

Del 3 kommer nĂ€sta vecka! 😄

Mot balans. ⚖

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg pÄ WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: