đŸ’„ Reaktivitetsserien Del 1 đŸ’„

Jag skulle vilja bemöta koppelreaktivitet i en serie inlĂ€gg som publiceras pĂ„ mĂ„ndagar, dĂ€r varje inlĂ€gg Ă€gnas Ă„t en del av pusslet. Det kommer inte att följa nĂ„gon specifik ordning, Ă„tminstone inte med flit, sĂ„ se det som att verkligen lĂ€gga ett pussel. Vi pusslar ihop det (lĂ€r sig att förstĂ„ det) bit för bit. đŸ§©

Reaktivitet hĂ€nder nĂ€r den metaforiska ”bĂ€garen” som bĂ€r nĂ„gons kĂ€nslor, rinner över. KĂ€nslorna exploderar för att bĂ€garen var full och inte klarade att hĂ„lla ens en enda droppe till. Exakt vad som fyller bĂ€garen och varför den blev full varierar frĂ„n fall till fall. Somliga hundar blir socialt frustrerade nĂ€r de inte fĂ„r tillgĂ„ng till andra hundar efter att de vant sig vid den tillgĂ„ngen tack vare sin mĂ€nniskas olyckliga tillĂ„telse i det förflutna. Vissa hundar tappar det för att deras mĂ€nniska fyller deras bĂ€gare med sina egna kĂ€nslor nĂ€r de fĂ„r syn pĂ„ en annan hund, sĂ„ hunden Ă€r egentligen inte speciellt kĂ€nslomĂ€ssigt triggad sjĂ€lv utan den projicerar bara. Andra kĂ€nner sig sĂ„rbara och utsatta för att de inte kĂ€nner sig tillrĂ€ckligt skyddade och vĂ€gledda och försöker bara överleva genom att hĂ„lla andra pĂ„ avstĂ„nd. Vad de alla har gemensamt Ă€r dock att de Ă€r i desperat behov av vĂ€gledning och en stadig kĂ€lla av stabilt inflytande för att ta sig förbi problemet. Med andra ord Ă€r det DU som behöver steppa upp och bli stabilare och skickligare om du ska kunna hjĂ€lpa hunden igenom det hĂ€r. DU behöver förmodligen hjĂ€lp sjĂ€lv för att kunna bli den dĂ€r tillförlitliga kĂ€llan till skydd, vĂ€gledning och fridfullt inflytande.

NÄgra snabba tips för att komma igÄng:

1ïžâƒŁ Fokusera konsekvent pĂ„ din andning 🌬

2ïžâƒŁ Slappna av i allt du hĂ„ller spĂ€nt (kĂ€ke, tunga, bryn, axlar, armar, hĂ€nder, skinkor, ditt steg etc.) 😌

3ïžâƒŁ FörestĂ€ll dig vad det Ă€n Ă€r som gör att du kĂ€nner dig stark, fridfull och sjĂ€lvsĂ€ker – och tappa inte trĂ„den! För dig sjĂ€lv sĂ„ som du VILL kĂ€nna dig. 😎

4ïžâƒŁ Förbered ditt nervsystem för utmaningarna som vĂ€ntar. Öva pĂ„ att hĂ„lla dig stadig under utmaning genom att anvĂ€nda din fantasi. FörestĂ€ll dig regelbundet att ni passerar exempelvis andra hundar som inte finns dĂ€r, frĂ„n ögonblicket du ”fĂ„r syn” pĂ„ dem och hela vĂ€gen tills de har ”försvunnit”. 💭

5ïžâƒŁ AnvĂ€nd enbart verktyg som stĂ€rker dig och Ă€r sĂ€kra att anvĂ€nda mitt i en utmaning. Allt som kan glida av eller gör det svĂ„rare Ă€n nödvĂ€ndigt att styra upp hunden duger inte. ⚠

HĂ„ll dig uppdaterad för nĂ€sta veckas tips! 😃

Mot balans. ⚖

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: