💥 Reaktivitetsserien Del 1 💥

Jag skulle vilja bemöta koppelreaktivitet i en serie inlägg som publiceras på måndagar, där varje inlägg ägnas åt en del av pusslet. Det kommer inte att följa någon specifik ordning, åtminstone inte med flit, så se det som att verkligen lägga ett pussel. Vi pusslar ihop det (lär sig att förstå det) bit för bit. 🧩

Reaktivitet händer när den metaforiska ”bägaren” som bär någons känslor, rinner över. Känslorna exploderar för att bägaren var full och inte klarade att hålla ens en enda droppe till. Exakt vad som fyller bägaren och varför den blev full varierar från fall till fall. Somliga hundar blir socialt frustrerade när de inte får tillgång till andra hundar efter att de vant sig vid den tillgången tack vare sin människas olyckliga tillåtelse i det förflutna. Vissa hundar tappar det för att deras människa fyller deras bägare med sina egna känslor när de får syn på en annan hund, så hunden är egentligen inte speciellt känslomässigt triggad själv utan den projicerar bara. Andra känner sig sårbara och utsatta för att de inte känner sig tillräckligt skyddade och vägledda och försöker bara överleva genom att hålla andra på avstånd. Vad de alla har gemensamt är dock att de är i desperat behov av vägledning och en stadig källa av stabilt inflytande för att ta sig förbi problemet. Med andra ord är det DU som behöver steppa upp och bli stabilare och skickligare om du ska kunna hjälpa hunden igenom det här. DU behöver förmodligen hjälp själv för att kunna bli den där tillförlitliga källan till skydd, vägledning och fridfullt inflytande.

Några snabba tips för att komma igång:

1️⃣ Fokusera konsekvent på din andning 🌬

2️⃣ Slappna av i allt du håller spänt (käke, tunga, bryn, axlar, armar, händer, skinkor, ditt steg etc.) 😌

3️⃣ Föreställ dig vad det än är som gör att du känner dig stark, fridfull och självsäker – och tappa inte tråden! För dig själv så som du VILL känna dig. 😎

4️⃣ Förbered ditt nervsystem för utmaningarna som väntar. Öva på att hålla dig stadig under utmaning genom att använda din fantasi. Föreställ dig regelbundet att ni passerar exempelvis andra hundar som inte finns där, från ögonblicket du ”får syn” på dem och hela vägen tills de har ”försvunnit”. 💭

5️⃣ Använd enbart verktyg som stärker dig och är säkra att använda mitt i en utmaning. Allt som kan glida av eller gör det svårare än nödvändigt att styra upp hunden duger inte. ⚠️

Håll dig uppdaterad för nästa veckas tips! 😃

Mot balans. ⚖️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: